Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Lærer ville ikke håndhilse på kvinner, mistet jobben:

Likestilling går foran religiøs tro

Signalet i denne saken er klart: Diskriminerende handlinger er ikke akseptert, selv om de har en religiøs begrunnelse.

OSLO-SKOLEN:Kan vi ha lærere som nekter å håndhilse på kvinnelige kolleger og foreldre?
OSLO-SKOLEN:Kan vi ha lærere som nekter å håndhilse på kvinnelige kolleger og foreldre? Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En Oslo-lærer fikk ikke forlenget sitt vikariat fordi han nekter å håndhilse på kvinner. Mannen er muslim og henviste til det han oppfatter som et påbud i Koranen. Han håndhilser ikke på kvinner for ikke å utsette seg for fristelser og for å holde seg ren. Alle instanser som har behandlet saken aksepterer at hans trosgrunner er ledd i en ekte religiøs overbevisning. Likevel vant vikarlæreren ikke fram i Diskrimineringsnemda. Den ga skolen rett i at mannen ikke ble diskriminert da vikariatet ikke ble forlenget. Flertallet i nemda sier i sin uttalelse at «likebehandling av kjønnene er en minst like tungtveiende verdi i det norske samfunnet som religionsfrihet».

Som diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm har uttalt, innebærer ikke vedtaket at det nå er et generelt forbud i norsk arbeidsliv mot å nekte å håndhilse på religiøst grunnlag. Læreren var vikar og hadde ikke samme stillingsvern som fast ansatte. Det finnes jobber der spørsmålet er mindre relevant. Likevel er det ingen tvil om at konflikten har kommet på dagsorden, og at den ikke vil forsvinne. Liknende saker har dukket opp både i Norge og andre land, og med varierende juridiske resultater.

Årsaken til det er at to sentrale rettigheter står mot hverandre: Likestilling og religionsfrihet. I tilfellet i Oslo-skolen fastslo Diskrimineringsnemda at læreren ble forskjellsbehandlet på grunn av religion. Når flertallet likevel kom til at han kunne avskjediges, skyldes det at lærerens kjønnsdiskriminerende religionspraksis må vike for viktigere samfunnsverdier når disse er saklig begrunnet og nødvendig for å oppnå formålet (likestilling). Både likestilling og trosfrihet er lovbeskyttet, men «krenkelsen av likestillingsverdiene er i denne saken større enn krenkelsen av religionen», skriver nemda.

Dette er kjernen i konflikten, og den blir satt på spissen i skolen der tillit og nært samarbeid mellom lærere, foreldre og elever er grunnlaget for hele virksomheten. Den som velger å ta noens hånd, men avviser andres, sender et sterkt signal, sier Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Mange vil føle seg avvist. Det er en type konflikt skolen skal spares for.

Ingen vil røre vikarlærerens rett til å velge religiøse dogmer. Men han kan ikke forlange at religiøs praksis skal gå foran andre verdier i det offentlige rom. Signalet i denne saken er klart: Diskriminerende handlinger er ikke akseptert, selv om de har en religiøs begrunnelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!