LEDER

Likestilling i revers

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Solveig Horne har varslet at hun neste uke vil sende ut til høring to forslag til endring av reglene for fedre og mødrekvotene. Det ene forslaget er en dårlig idé. Det andre forslaget er en veldig dårlig idé. For ei uke siden roste vi på denne plass Solveig Horne for å ha vært lærenem i spørsmålet om respekt for lesbiske og homofile. Den uka har hun imidlertid tatt et stort skritt bakover. Hun har selvsagt anledning til å mene og foreslå det hun måtte ønske, men hun bør samtidig bestrebe seg på at hennes forslag skal gjøre minst mulig skade. Horne foreslår endringer som skal gjøre det lettere for mor å ta over farens kvote under spesielle vilkår. At mor skal kunne ta over farskvoten dersom far sitter i fengsel virker svært fornuftig. Men en mer generell mulighet for å la mor ta alt fordi far er selvstendig næringsdrivende blir for generelt. Da ville det være bedre å gi fedrene en lengre tidsramme å bruke sin kvote innenfor. Barn av næringsdrivende trenger også god farskontakt.

Foreldrepermisjonen er ikke en rettighet gitt foreldre. Den eksisterer av hensyn til barna. Barn har godt av å etablere et nært forhold til begge sine omsorgspersoner. De og fedrene vil tape dersom fars andel av permisjonsperioden krymper. Kvoteordningen er også en god måte å fordele permisjonsbelastningen på arbeidsgiverne på, slik at kvinner og menns arbeidsgivere deler belastningen. Det er viktig for likestilling. Tar kvinner nå igjen en større del av permisjonen vil dette skade deres posisjon i arbeidslivet. Horne presenterer et forslag der foreldrene bare trenger å fylle ut et skjema. Statsråden forsikrer i ett av sine forslag at opplysningene ikke vil bli kontrollert av NAV. Det er en tillit Horne neppe er villig til å utvide til andre NAV-brukere. Hornes forsikring om at opplysningene slett ikke skal kontrolleres, virker nærmest som en ferdigskrevet jukselapp fra statsråden til potensielle trygdemisbrukere. Det er muligens en oppskrift på hvordan man kan undergrave fedrekvoten, men det er samtidig en oppskrift på hvordan man undergraver respekten for lov og orden i dette landet. Slike regler skader mer enn forholdet mellom barn og far.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer