Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Likestilling i teorien

Det blir ikke særlig mer likestilling med likestillingsmeldingen.

ANSVARLIG: Likestillingsminister Solveig Horne.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ANSVARLIG: Likestillingsminister Solveig Horne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Leder

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To dager etter statsbudsjettet, samtidig som pressekonferansen for Nobels fredspris og i et bitte lite rom i regjeringskvartalets nyeste bygg presenterte Solveig Horne i går stortingsmeldingen «Likestilling i praksis. Like muligheter for kvinner og menn». Lanseringen var neppe tilfeldig og sto i stil med innholdet. Det blir ikke særlig mer likestilling med likestillingsmeldingen.

Selve meldingen gir en fin gjennomgang av likestillingspolitiske utfordringer på en rekke samfunnsområder, og regjeringen definerer fem hovedområder: Vold og overgrep, oppvekst og utdanning, arbeidsliv, helse, næringsliv og entreprenørskap. Meldingen anerkjenner de store likestillingsutfordringene, og Solveig Horne har rett i at satsing på disse områdene vil bidra til full likestilling.

I dag har kvinner og menn stort sett de samme rettighetene, men ikke reelt sett de samme mulighetene. Statsråden anerkjenner problemene, selve forskjellen på teori og praksis.

Som Horne selv sa det: Det er en historisk dag når en statsråd fra Fremskrittspartiet får presentere en stortingsmelding om likestilling. Forhåpentligvis blir det også siste gang. For selv om ambisjonene er store, er det lite som tyder på at denne regjeringen har tenkt å sette makt bak ønsket om å stoppe diskriminering på grunnlag av kjønn.

Problemet er at rettigheter er billig, men å sørge for at alle har like muligheter koster penger. Regjeringen følger opp med småpenger og svake tiltak.

Statsrådens skuff er full av gode forslag til likestillingspolitiske verktøy. Der ligger Likelønnskommisjonens utredning fra 2008, som i hovedsak ikke ble fulgt opp. Diskrimineringslovutvalgets utredning fra 2009 ligger ubrukt i skuffen, Likestillingsutvalgets to NOU-er «Struktur for likestilling» fra 2011 og «Politikk for likestilling» fra 2012 likeså.

Disse grundige arbeidene viser først og fremst at offentlige myndigheter har høye ambisjoner i likestillingspolitikken, men at det skorter på gjennomføringsevnen.

Det er nemlig ikke nok å si at noe skal prioriteres. Diskriminering kan ikke bare analyseres, det må bekjempes med konkrete tiltak. Denne meldingen følges i neste års statsbudsjett opp med bare 10 millioner friske kroner. Tiltakene som får støtte er gode, men de er for få og pengestøtten er for liten.

Derfor er dette ikke i nærheten av å møte ambisjonsnivået. Meldingen vil bare gi likestilling i teorien, ikke i praksis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!