TELENOR-SJEF:  Sigve Brekke.
TELENOR-SJEF: Sigve Brekke.Vis mer

Likestilling lønner seg

Flere burde tenke som Telenor.

Leder

Telenor har besluttet å gi seks måneders betalt fødselspermisjon til alle kvinnelige ansatte verden over. I praksis er det en gledelig nyhet for kvinner i land, hvor likestilling er fraværende og muligheten til å kombinere lønnet arbeid og barn er vanskelig. Telenor går dermed i bresjen for bedre arbeidskår, som bør være en naturlig del av internasjonale selskapers samfunnsansvar i landene de opererer i.

Telenor er ikke drevet av ren altruisme. Giganten gjør det fordi det lønner seg. En stor del av Telenors ansatte i Asia er kvinner, som selskapet bruker mye ressurser på å lære opp, bare for å se dem forsvinne når de får barn. Konkurrenten Vodafone har tilbud om fire måneders fødselspermisjon, og Telenor ser 20 millioner kroner som en billig investering for å tiltrekke seg kvinnelig arbeidskraft. Ledelsen sier mangfold i form av kjønn, alder og etnisitet er et konkurransefortrinn og har som mål å ha 30 prosent kvinner i toppledelsen innen 2020. Det er nye takter fra et konsern som stadig blir kritisert for mannsdominans.

Flere burde tenke som Telenor endelig gjør, også her hjemme. Det er et hav av forskjell på kvinners muligheter i asiatiske land og i Norge, men også her sløses det med talent og kompetanse. En ny studie fra Norges Handelshøyskole, som NRK meldte om i går, avdekker at kvinner har mindre forhandlingsmakt enn menn. Rapporten mener skjev fordeling av foreldrepermisjon og barneomsorg forklarer at kvinner har lavere lønn og blir forbigått av menn.

Regjeringen gjorde vondt verre da den kuttet fire uker fra fedrekvoten med en illusorisk valgfrihet som begrunnelse. En liberal posisjon er tvert om å fordele en kostbar rettighet likt mellom foreldrene. Regjeringen, som skryter av å være forskningsbasert, ignorerer all forskning på området. Det fører til at Norge sløser med utdannelse og mister kompetanse. Det lønner seg rett og slett ikke.

Telenor tilbyr bare kvinner fødselspermisjon. Landene det i hovedsak gjelder er så ulikestilt at særlig kvinners rettigheter må styrkes i første omgang. I Norge er vi overmodne for å ta neste skritt, å gi fedre like rettigheter som mødre.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.