Likestilling med kalkulator

Arbeidet for likestilling kan ikke fornekte statistiske forskjeller mellom menn og kvinner i forhold til karrierevalg, ambisjoner og omsorgsevner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LOMMEKALKULATOREN

er en fantastisk oppfinnelse, men det er ên ting den ikke bør brukes til: likestillingspolitikk. Forestillingen om at likestilling krever matematisk likhet - nå også mht. fødselspermisjoner - er en vrangforestilling som ikke bare skaper unødvendig motstand mot hele likestillingsprosjektet, men også spiller hasard med barns fysiske og mentale helse. Den norske likestillingspolitikken har i alle år bygd på den velmente men naive ideen om «meget er forskjellig, men det er utenpå». Etter denne ideen er alle vesentlige kjønnsforskjeller kulturelle, og derfor mulig å endre. Ved å gi dukker til guttene og biler til jentene, og ved å oppfordre jenter til å søke «guttefag» (og omvendt) trodde man at kjønnsrollene kunne snus opp ned. Tall fra skole-Norge viser at dette ikke har virket, tvert i mot er forskjellene i fagvalg minst like store i dag som de var for ti-tyve år siden. Og i Norge, som har hatt den kanskje mest aktive likestillingspolitikken av alle land, er kjønnsforskjellene i yrkesvalg ikke mindre, men større enn i andre vestlige land.

Upåvirket av skolefiaskoen (som kanskje ikke er en fiasko, men heller en følge av at det nå er mulig å leve av et «kvinneyrke», og at jenter derfor kan velge det de har lyst til), er det nå en del politikere som vil forsøke å gjøre den samme tabben i forbindelse med barneomsorg. Igjen tar man det for gitt at menn og kvinner egentlig er like, og at far kan være en like god mor som mor selv. Og at om bare far får «smaken» på barneomsorg, vil han være like villig til å ofre karrieren sin som mor er.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.