Likestillingens skyggeside

Tanken om at menn og kvinner er forskjellige har nå blitt en trussel. Hvordan kom vi hit?

RADIKALISERING: «Som mann er jeg ikke tilfreds med å skulle velge mellom å tre inn i en gammel kjønnsrolle som macho, overarbeidet forsørger med undertrykt følelsesliv eller en ny kjønnsrolle som en sensitiv mann som alltid smiler, eller setter konsensus foran sannhet,» skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
RADIKALISERING: «Som mann er jeg ikke tilfreds med å skulle velge mellom å tre inn i en gammel kjønnsrolle som macho, overarbeidet forsørger med undertrykt følelsesliv eller en ny kjønnsrolle som en sensitiv mann som alltid smiler, eller setter konsensus foran sannhet,» skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Thomas Hylland Eriksen mener i Dagbladet 2. august at vi kan skape en tikkende bombe ved å ikke tillate diskusjoner om likestillingens skyggeside. Uttalelsen hans er satt i sammenheng med «ekstremblogger» og «antifeminist» Eivind Berges inntog i norske medier og rettsvesen. Jeg er enig i hans analyse og ønsker med dette innlegget å se nærmere på denne skyggesiden og risikoen vi løper ved ikke å belyse den.

Norsk likestillingsdebatt baserer seg fremdeles, tross «Hjernevask»-debatten, på et ideal om større grad av likhet mellom kjønnene. Der fremme et sted ligger et likestillingens Soria Moria og venter på oss, en realitet den dagen vi deler alle oppgaver nøyaktig på midten og ethvert yrke har like høy forekomst av begge kjønn.

Men dette er lite mer enn en arbeidshypotese. En hypotese som i praksis innebærer at kjønnsforskjeller er av det onde. Tanken om at menn og kvinner er forskjellige har nå blitt en trussel. Hvordan kom vi hit?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer