Kjønnskvotering

Likestillingsombudet: - Aps forslag om kvinner i film kan være ulovlig

- Man skal ikke henge seg opp i det formelle her, svarer Anette Trettebergstuen.

ØNSKER KVOTERING: Maria Bock (t.v), skuespiller og leder av kvinnesatsingen til Talent Norge, Sigrun Norderval, manusforfatter, Hadia Tajik og Anette Trettebergstuen fra Ap og Vibeke Heide, filmsskaper. FOTO: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ØNSKER KVOTERING: Maria Bock (t.v), skuespiller og leder av kvinnesatsingen til Talent Norge, Sigrun Norderval, manusforfatter, Hadia Tajik og Anette Trettebergstuen fra Ap og Vibeke Heide, filmsskaper. FOTO: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere denne måneden fremmet Arbeiderpartiet et forslag i Stortinget, for å øke kvinneandelen i norsk film og TV-serieproduksjon. Til Dagbladet påpekte Anette Trettebergstuen at flertallet av norske filmer er laget av en mann, har et mannsperspektiv og en mann i hovedrollen.

Men Likestillings- og diskrimineringsombudet mener et av tiltakene Arbeiderpartiet foreslår, kan stride mot loven.

Arbeiderpartiet vil innføre lik fordeling av filmstøtte mellom kvinner og menn, og om målet ikke innfris i løpet av en treårsperiode, dele potten i to, slik at kvinner og menn søker fra hver sin pott. Målet er at dette skal få flere kvinner inn i den mannstunge filmbransjen.

Likestillingsombud Hanne Bjurstrøm er skeptisk.

- Kan være ulovlig

- Å kjønnsdele en bransje på denne måten, med en pott for kvinner, og en for menn, er et noe uprøvd og drastisk tiltak. Å dele inn sentrale støtteordninger i en mannspott og en kvinnepott innebærer ikke nødvendigvis en forskjellsbehandling på grunn av kjønn. Men hvis todelingen gir konkurransefortrinn til kvinnelige aktører, fordi det totalt sett er færre kvinner som konkurrerer om samme beløp, vil det reise spørsmål om lovligheten opp mot likestillingsloven, sier Bjurstrøm til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer