DEBATT

Likestillings­politikken gagner ikke karrierekvinner

Kvinner velger, ifølge forskningen, trygghet fremfor karriere.

MØNSTER: Vi har høy kvinnelig arbeidsdeltakelse, men få kvinner i privat sektor og få kvinnelige entreprenører og selvstendig næringsdrivende, skriver kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MØNSTER: Vi har høy kvinnelig arbeidsdeltakelse, men få kvinner i privat sektor og få kvinnelige entreprenører og selvstendig næringsdrivende, skriver kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix


Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Norge og de nordiske landene er internasjonalt ansett for å være verdens mest likestilte land, men vi har likevel noen av verdens mest kjønnsdelte arbeidsmarkeder, både horisontalt og vertikalt. Om det nye topplederbarometeret som lanseres av CORE-Kjernemiljø for likestillingsforskning vil hjelpe, gjenstår å se.

Likestillingspolitikken har fått noen utilsiktede konsekvenser. Vi har høy kvinnelig arbeidsdeltakelse, scorer høyt på mange statistikker som handler om likestilling, men har få kvinner i privat sektor og få kvinnelige entreprenører og selvstendig næringsdrivende. Kvinner arbeider deltid i mye større grad enn menn, og de arbeider i offentlig sektor. I vårt naboland arbeider halvparten av alle kvinner i offentlig sektor, mens andelen menn er 15 prosent. Samtidig tar kvinner mer utdanning enn menn, men de tar mindre risiko og har dårligere betalte jobber.

Dette mønsteret har med politikk å gjøre. Utbyggingen av velferdsstaten har skapt mange jobber innen helse, omsorg og undervisning. Men så lenge man ikke vil slippe til private, vil den offentlige sektoren fungere som et slags monopol. Dette fører til at lønnsutviklingen blir dårligere og karrieremulighetene færre. Kvinner velger, ifølge forskningen, trygghet fremfor karriere. Offentlig sektor er skreddersydd for å kombinere arbeid og familieliv. Men baksiden av medaljen er at kvinner ikke tar risiko, ikke blir selvstendig næringsdrivende, ikke får karrierer i privat sektor og ikke eier og driver private bedrifter. Mange kvinner arbeider innen helse, omsorg og undervisning. Det er også de sektorene hvor det er færrest private bedrifter og færrest muligheter til å starte bedrifter eller arbeide som selvstendig næringsdrivende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer