Likestilt forsvar

Ingress

Meninger

Stortinget stemte i går for å innføre allmenn verneplikt for gutter og jenter. Det historiske vedtaket sørger for at en av samfunnets siste mannsbastioner endelig blir likestilt i loven. Det er på høy tid og en god nyhet ikke minst for Forsvaret som har slitt med å rekruttere og beholde kvinner. Vedtaket vil forhåpentlig bidra til at Forsvaret også blir mer likestilt i praksis.

Likestilling er en hovedbegrunnelse. Jenter har lenge tjenestegjort side om side med gutta, men flere avsløringer om sextrakassering og machokultur forteller at jentene ikke har vært likebehandlet. Nå er Forsvaret nødt til å skjerpe seg og legge forholdene til rette for alle rekrutter. Jentene skal ikke tilpasse seg en mannstradisjon med uskrevne regler og ritualer som kan være både krenkende og ekskluderende.

Fremsynte ledere i Forsvaret har innsett at et moderne forsvar må rekruttere bredere og smartere og har ønsket gårsdagens vedtak. Når tillitsvalgte skryter av at de heretter kan rekruttere de beste av de beste, høres det ut som en amerikansk verveplakat. Men utviklingen har dramatisk endret den gamle førstegangstjenesten og gjort at Forsvaret kan håndplukke rekrutter på sesjon. Det handler ikke lenger bare om fysikk. Kompetanse er blitt stadig viktigere. Forsvaret er blitt en attraktiv utdannelse og karrierevei som selvfølgelig også bør være åpen for jenter.

Samtidig er det ingen vanlig sivil jobb. Norge har de siste åra deltatt i flere kriger. Norske soldater er drept. Selv om deltakelse i skarpe oppdrag er basert på en grad av frivillighet, er det en del av jobben hvor kvinner også deltar, ofte i samarbeid med allierte hvor kulturen er enda mindre likestilt. Hvis Norge skal gå foran med et godt eksempel, må man først lykkes på hjemmebane gjennom å legge forholdene bedre til rette for jenter både rent praktisk og når det gjelder arbeidsmiljø. Det er ikke forskjellsbehandling; det er faktisk likebehandling.

Mange vil følge med hvordan Stortingets vedtak blir gjennomført i praksis, også blant våre allierte. Selv om tradisjon og kultur kan være vonde å vende, er det gode og mange eksempler på at det skjer relativt smertefritt så fremt vedtak og lovverk er på plass. Det kommer til å skje denne gangen og.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.