I Dagbladet 3. august argumenterer forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i likestillingens navn for å øke kvinneandelen i det norske militærapparatet. Hun ønsker å «utrede spørsmålet om kjønnsnøytral sesjons- og verneplikt». Likestilling er ett av de vesentlige målene for norsk samfunnspolitikk. Men det må stilles krav til hva kvinnene blir invitert til å få likestilling i. Det er ikke noe mål at femti prosent av de innsatte i fengslene eller femti prosent av torturistene i verden skal være kvinner. Likestilling bør stå i sammenheng med andre vesentlige mål for landet vårt, som menneskeverd, fred og en verden uten vold og krig. FN-pakten forplikter også medlemsstatene til å bilegge sine mellomfolkelige tvister ved fredelige midler.
I dagens verden er det kvinnene som står dette målet nærmest. Meningsmålinger viser klart kvinneflertall når det gjelder motstand mot opprustning og oppslutning om aktive nedrustningstiltak. For eksempel viste en meningsmåling i mars 2003 at mens 50 % av norske menn ga sin tilsutning til Irak-krigen, gjorde bare 21 % av kvinnene det. Menn utfører nesten all den vold som foregår, enten det skjer i krig på staters vegne eller det gjelder gruppers og enkeltpersoners maktbruk. Skal vi skape likestilling på dette området – og handle i samsvar med våre overordnete idealer -, da bør likestillingen skje på kvinnenes og ikke på mennenes premisser.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger