Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«The Irishman»:

Liket ble aldri funnet

Selv om Frank «The Irishman» Sheeran har tilstått drapet på Jimmy Hoffa i 1975, har saken aldri blitt oppklart.

STORFILM: Al Pacino, Robert DeNiro og Joe Pesci er blant de kjente navnene i den nye filmen «The Irishman». Video: Netflix Vis mer

I november kommer Netflix-storfilmen «The Irishman» som tar for seg en av USAs mest berømte, uløste krimgåter: Forsvinningen av tidligere fagforeningsleder Jimmy Hoffa i 1975.

På rollelista til den tre og en halv time lange filmen er det flere store navn som Robert De Niro og Al Pacino. Mannen bak filmen er stjerneregissør Martin Scorsese, og mange tror filmen blir en het Oscar-kandidat.

Se traileren øverst i saken!

Historien er inspirert av tidligere etterforsker og skribent Charles Brandts memoarer, «I Heard You Paint Houses: Frank «The Irishman» Sheeran and Closing the Case on Jimmy Hoffa», hvor Frank Sheeran skal ha tilstått til Brandt at det var han som sto bak drapet på Hoffa. Brandt var også Sheerans advokat.

Sheeran var en fagforeningsmann og leiemorder, som skal ha hatt tilknytning til mafiafamilien Bufalino. Mens han lå på dødsleiet i 2003, skal ha tilstått drapet. Brandt ga ut boka året etter, og den ble en bestselger.

Falske tilståelser

Selv om true crime-sjangeren er kjent for å ta seg friheter med fakta, går The Irishman lenger, skriver The New York Review of Books.

Det fordi Sheerans tilståelse, som filmmanuset tar utgangspunkt i, regnes som lite troverdig av mange. Ifølge tidsskriftet har politiet mottatt flere falske tilståelser i løpet av de siste 44 åra, og saken står fortsatt åpen i dag. I tillegg finnes det ikke bevis for at Sheeran drepte han.

Sheeran skal også ha tilstått til Fox News at han drepte Hoffa, men at han ikke ville si det på kamera.

PREMIERE: Filmen «The Irishman» har premiere på Netflix i slutten av november og flere tror det kan bli en Oscar-favoritt. Foto: Splash News
PREMIERE: Filmen «The Irishman» har premiere på Netflix i slutten av november og flere tror det kan bli en Oscar-favoritt. Foto: Splash News Vis mer

Forsvant i 1975

Jimmy Hoffa var leder USAs største fagforening for lastebilsjåfører, kalt Teamsters, fra 1957 til 1971. I 1964 ble han dømt til 13 års fengsel for bestikkelser, men ble ifølge New York Times løslatt etter 4 år og 9 måneder, da han ble benådet av president Richard Nixon i 1971. Det var på betingelse av at han ikke deltok i fagforeningsaktiviteter i ti år.

I 1975 forsvant han på mystisk vis, sist observert på en parkeringsplass utenfor en restaurant i Detroit. Spekulasjonene lot ikke vente på seg, og politiet fikk inn massevis av tips få dager etter forsvinningen, ifølge Detroit Free Press.

I løpet av åra har det vært gjort flere store søk for å finne liket til Hoffa uten hell. Ifølge ABC News ble det gjort et søk så seint som i 2013 i Michigan.

Tidligere i høst ga forfatteren og jusprofessor ved Harvard, Jack Goldsmith, ut ei bok ved navn «In Hoffa's Shadow». Der anklager han FBI for å vite hvem som egentlig drepte Hoffa, men at de ikke vil innrømme at de hadde lagt skylda på feil mann, skriver ABC News.

Goldsmith er også stesønn av Chuckie O'Brien, som var en av de mistenkte i saken. I et intervju med The Harvard Gazette forteller han at han ønsket å renvaske sin stefars navn, og å finne ut hva som egentlig skjedde med Hoffa.

FORSVANT: Lederen for USAs største fagforening på 70-tallet, Jimmy Hoffa, forsvant sporløst i 1975. Nå kommer filmen basert på boken om Frank Sheeran, som skal ha innrømmet drapet. Foto: AP
FORSVANT: Lederen for USAs største fagforening på 70-tallet, Jimmy Hoffa, forsvant sporløst i 1975. Nå kommer filmen basert på boken om Frank Sheeran, som skal ha innrømmet drapet. Foto: AP Vis mer

«The Irishman»

Frank Sheeran vokste opp i en irsk-katolsk familie i Pennsylvania. Etter å ha vært soldat i andre verdenskrig, begynte han å jobbe som lastebilsjåfør. For å tjene ekstra penger jobbet han som leiemorder på si.

I boka til Brandt forteller han at etter å ha blitt beordret til å henrette tyske soldater under krigen, fikk han et kynisk forhold til å drepe andre mennesker. Til Brandt skal han ha fortalt at de ba nazi-soldatene de tok til fange om å grave sine egne graver, før de henrettet dem.

Etter å ha tatt flere oppdrag som leiemorder skal han ha vekket oppmerksomheten til mafialederne, og lederen for Bufalino-familien, Russel Bufalino, som seinere skal ha tatt han under sine vinger.

I boka gjetter Sheeran at han har drept mellom 25-30 personer. Han kunne ikke huske det nøyaktige tallet. Men Brandt bekreftet aldri dette i boka.

Det skal ikke finnes bevis på at Frank Sheeran har drept et eneste menneske, selv om han selv mente han hadde drept mange. Han ble bare dømt for å ha bestilt to drap, men ikke begått dem selv.

INGEN SPOR: Liket til Hoffa har aldri blitt funnet, selv om det har vært gjort flere runder med undersøkelser. Her fra en hestefarm i Michigan så sent som i 2006, 31 år etter han forsvant. Foto: Paul Sancya /AP Photo
INGEN SPOR: Liket til Hoffa har aldri blitt funnet, selv om det har vært gjort flere runder med undersøkelser. Her fra en hestefarm i Michigan så sent som i 2006, 31 år etter han forsvant. Foto: Paul Sancya /AP Photo Vis mer

Ble venner

Det var gjennom Bufalino at Sheeran ble introdusert for Jimmy Hoffa. De to lastebilsjåførene ble etter hvert gode venner, men var i rivaliserende fagforeninger. Det skriver både Brandt og Goldsmith i sine bøker. Ifølge «I Heard You Paint Houses» skal Sheeran ha sagt at han tok oppdrag som leiemorder for Hoffa.

Men etter hvert skal Hoffa ha kommet på feil side med mafiaen. Selv om Hoffa hadde tillit til sin venn Sheeran, var Sheeran lojal mot sine venner i mafiaen.

Kvelden Hoffa forsvant skal Chuckie O'Brien ha kjørt Sheeran, Hoffa og et annet medlem av mafiaen til et hus i Detroit, ifølge Sheerans memoarer. Ifølge Brandt, som skrev boka, skal Sheeran og Hoffa ha gått inn i huset sammen, mens de andre kjørte av gårde. Sheeran skal ha sagt at han der skjøt Hoffa i bakhodet to ganger, og seinere ha kremert han.

Dette har aldri blitt bekreftet av etterforskningen. I 2005 undersøkte FBI huset dette skal ha foregått i. Der fant de blod fra en mann, men etter å ha gjort tester konkluderte de med at det ikke var fra Huffa, ifølge AP.

Sheeran døde da han var 83 år, som følge av kreft. Likevel skriver Brandt i boka om Sheeran, at han skal sultet seg selv til døde.

Premiere i november

Dette er ikke første filmen som blir laget om forsvinningen. I 1993 lagde Danny DeVito filmen «Hoffa», hvor Jack Nicholson spilte Jimmy Hoffa.

I den nye filmen spiller Robert De Niro hovedrollen som Frank Sheeran, og Al Pacino spiller Jimmy Hoffa. Joe Pesci spiller rollen som mafialeder Russel Bufalino.

Regissør Scorsese forteller i et intervju med CBS News at filmen har kostet 160 millioner dollar å lage.

«The Irishman» ble først vist på the New York Film Festival i slutten av september, og men har premiere på Netflix 27. november.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media