DEBATT

Debatt: Verdier

Likeverd og menneskeverd er ikke spesifikt kristne verdier

Vår fritenkerske kulturarv har vært grovt underkommunisert i historiske framstillinger, hvis den da ikke er blitt fullstendig ignorert, slik som i KrF.

SEKULÆRT: Det synes som om KrF gjør begrepene «den kristne kulturarven» og «vår verdiarv» til synonymer, skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB Scanpix
SEKULÆRT: Det synes som om KrF gjør begrepene «den kristne kulturarven» og «vår verdiarv» til synonymer, skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Nylig fattet Kristelig Folkepartis landsstyre et vedtak om politiske prioriteringer som nok en gang fastslår at barn må bli kjent med den kristne kulturarven gjennom barnehage og skole. I tillegg sies det at innvandrere ikke bare må lære seg norsk, men også må lære å kjenne «verdiarven vi bygger på» for å bli godt integrert. Denne verdiarven kaller KrF svulstig nok for «vårt etiske morsmål».

Det synes dermed som om KrF gjør begrepene «den kristne kulturarven» og «vår verdiarv» til synonymer. Om dette ikke sies rett ut, er det svært nærliggende å lese vedtaket slik. Og det er vel også meningen?

Men å omtale «vår verdiforankring i kristne røtter» som om dette er de eneste røtter vi nordmenn har, er en grov tilsnikelse. Det vi kan kalle en kristen kulturarv er nemlig langt fra vår eneste kulturarv, men bare én av flere, der det vi kan kalle vår fritenkerske kulturarv har vært langt viktigere i de siste hundreogfemti år.

KrF sier ikke noe mer spesifikt om «verdiarven vi bygger på» enn at den handler om tillit, trygghet, fellesskap, likeverd og menneskeverd. Disse honnørordene skal åpenbart forstås som kristelige, enda verdiene tillit, trygghet og fellesskap vel så gjerne assosieres med arbeiderbevegelsen. Der gis disse verdiene – samt verdien solidaritet – ingen kristelig forankring, men begrunnes sekulært.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer