Likhaug på likhaug

Noe MÅ gjøres, sier Johan Harstad i ny bok.

DYSTERT: Det er et stykke fullt av den dypeste bekymring for verdenssituasjonen Johan Harstad utgir i høst. «Osv.» er Bragepris-nominert i klassen for voksen skjønnlitteratur. Foto: Siv Seglem
DYSTERT: Det er et stykke fullt av den dypeste bekymring for verdenssituasjonen Johan Harstad utgir i høst. «Osv.» er Bragepris-nominert i klassen for voksen skjønnlitteratur. Foto: Siv Seglem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: OL på Lillehammer 1994: Hele verdenspressen er til stede da Tonya Harding mislykkes i kunstløp. Hun skylder på skøytene. Før Lillehammer bestilte Harding knusing av motstanderens kne: Ingen reaksjon.

Harding fikk fortsette karrieren — som besto av juks og bedrag.   

Verdenspressen er derimot nesten fraværende i Sarajevo, som hadde OL ti år tidligere. Nå er Sarajevo en slagmark. Et presseteam på fire personer har barrikadert seg på et hotell. En av dem blir skutt. Kollegaen ser en god sak, og filmer sin døende kollega.

Vietnam og Sarajevo Johan Harstads skuespill «OSV.» ble satt opp som lesestykke på Nationaltheatret i fjor. Nå kommer boka, som er nominert til Brageprisen. Der følger vi den amerikanske familien Zimmer. Sønnen Alan er fotograf, og del av presseteamet i Sarajevo. Han reiser dit for å forstå sin far. Faren var i Vietnam, og en dag forsvinner han hjemmefra. Han bosetter seg på en benk i Constitution Gardens-parken i Washington DC, der Vietnam-veteranene holder til.   

London samme tid samme år. Alans søster Nola har stengt seg inne i leiligheten. Hun venter på verdens undergang. Hennes egen gikk under da ektemannen og den lille sønnen ble stukket ned og drept av en psykotisk tsjetsjener på tuben i London.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer