Likhet for loven

Vi kan ikke lage en regel som kun gjelder for Breivik.

PÅ TWITTER? Antirasistisk senter har tatt til orde for at Anders Behring Breivik ikke skal få kommunisere med omverdenen og publisere tekster. Egne regler for Breivik vil få uholdbare konsekvenser, mener Jon Wessel-Aas. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PÅ TWITTER? Antirasistisk senter har tatt til orde for at Anders Behring Breivik ikke skal få kommunisere med omverdenen og publisere tekster. Egne regler for Breivik vil få uholdbare konsekvenser, mener Jon Wessel-Aas. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 19. juni tar Antirasisistisk Senter ved Kari Helene Partapouli og Rune Berglund Steen til orde for frata Breivik hans politiske ytringsfrihet (underforstått; så lenge han fastholder det politiske syn han hittil har gitt uttrykk for). Begrunnelsen som anføres forstås slik at det er frykt for at han gjennom å kommunisere med ideologisk likesinnede, direkte eller for eksempel ved å publisere sine synspunkter i bokform eller via Internett, vil kunne bidra til å rekruttere flere til å tenke og handle som han har gjort.

Forutsetningen for utspillet, er at han blir dømt til fengselsstraff. I så fall er det åpenbart at han vil sone i avdeling med såkalt «særlig høyt sikkerhetsnivå». Da skal man være klar over at han for det første ikke vil ha mulighet til å kommunisere verken per post eller telefon uten at fengselsmyndighetene kan kontrollere all kommunikasjonen — og om nødvendig stanse/sensurere den. Dette er i loven begrunnet i sikkerhetshensyn.

Når det gjelder tilgang til elektronisk kommunikasjon, kan han bare få dette dersom sikkerhetsmessige grunner ikke taler mot det. Dette vil neppe skje med det første, og om det skulle tillates, vil også hans bruk av slik kommunikasjon kunne kontrolleres/sensureres på samme måte som ved brev og telefoni. Breiviks frie kommunikasjonsmuligheter vil med andre ord være meget begrensede i utgangspunktet. Og at han skal kunne opprette en Twitterkonto eller liknende konti for interaktiv kommunikasjons på nettet, som Antirasistisk Senter nevner, er utenkelig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer