Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Likhet for loven

Vårt velferdsnivå vil ikke være bærekraftig hvis vi tilrettelegger for at enhver som kunne få et bedre liv i Norge skal bli forsørget av det offentlige.

BLE KRITISERT:  Oslo Høyre imøtegår kritikken mot Byrådsleder Stian Berger Røslands uttalelser om romfolket. 
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
BLE KRITISERT: Oslo Høyre imøtegår kritikken mot Byrådsleder Stian Berger Røslands uttalelser om romfolket. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Benjamin Larsen angriper Stian Berger Røslands uttalelser på NRK 15. juli. Byrådslederen har aldri benyttet ordet deportasjon. Larsen skriver også spekulativt at Røsland «trolig visste» at Jensen ville bli sitert i samme sak. La det være klart at Oslos byrådsleder uttaler seg uavhengig av hva en partileder fra et annet parti måtte mene.

Røsland sa følgende til NRK: «Personer som kommer til Norge og mener at man må bli forsørget av Norge må bli bedt om å reise hjem, og hvis man ikke gjør det frivillig, må man tvinges». Dette er ikke i strid med gjeldene regelverk på området. Som advokat Elden skrev i Dagbladet, «gjennom utlendingslovens § 111 er det bestemt at en EØS-borger som har gyldig identitetskort eller pass, har oppholdsrett i inntil tre måneder, forutsatt at vedkommende ikke blir en urimelig byrde for offentlige velferdsordninger (...) lengre enn tre måneder følger det av § 112 at utlendingen må råde over tilstrekkelige midler til å forsørge seg selv og eventuelle medfølgende familiemedlemmer?.» Det er der hvor disse kravene ikke oppfylles, at det er snakk om en utsendelse. Man mister ikke oppholdsretten ved tigging, da tigging er tillatt i Norge. Om dette bør endres må diskuteres. Høyres landsmøte gikk i år inn for å innføre et tiggeforbud. Flere andre partier har også uttalt seg positivt til et slikt forbud.

Kristin Vinje, Nestleder i Oslo Høyre.
Kristin Vinje, Nestleder i Oslo Høyre. Vis mer

Debatten om romfolkets vanskelige situasjon og EØS-borgeres rettigheter har bl.a. kommet som en følge av ulovlig camping i Oslos parker. Oslo tillater ikke camping i byens parker og grøntområder for verken nordmenn eller EØS-borgere uavhengig av etnisk bakgrunn.

Retten til fritt å bevege seg over landegrensene i Europa, er et fremskritt for Europa og et gode for europeere. EØS-avtalens «fri flytordning» kan imidlertid bare fungere dersom man følger lovverket og ikke blir en byrde for det landet man kommer til. Enhver skal sikre eget livsopphold og har begrenset tilgang til vertslandets velferdsordninger. Vårt velferdsnivå vil ikke være bærekraftig hvis vi tilrettelegger for at enhver som kunne få et bedre liv i Norge skal bli forsørget av det offentlige.

I Oslo praktiserer vi likhet for loven. Alle er velkomne til Oslo som turister eller for å jobbe. Vi skal møte mennesker med samme forventninger og med respekt og verdighet. Samtidig skal vi forholde oss til det lovverk vi er satt til å forvalte i Oslo kommune.

Følg oss på Twitter
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media