Likhet for lovløsheten

Er Khodorkovskij ikke bare Russlands rikeste mann, men representant for Russlands nye dissidenter?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oslo har besøk

av den kanadiske advokaten Robert Amsterdam, en av mange jurister engasjert i forsvaret av Mikhail Khodorkovskij i Moskva. Khodorkovskij er Russlands rikeste mann. Nå er han anklaget for økonomiske forbrytelser under privatiseringsprosessen i begynnelsen av 90-åra. Han er en tidligere lokal leder for Komsomol, den ungkommunistiske bevegelsen, som under president Jeltsin overtok oljeselskapet Yukos. Tirsdag ble det i lukket rett bestemt at han skulle sitte i varetekt fram til 30. desember, men ifølge Russlands riksadvokat kan han bli sittende i inntil to år. Det er allment antatt at arrestasjonen mer skyldes at Khodorkovskij har begynt å støtte Russlands liberale opposisjonspartier økonomisk og at han selv har signalisert politiske ambisjoner, enn det han offisielt er anklaget for.

Robert Amsterdam

fortalte på pressekonferansen her i Oslo om hvordan Khodorkovskij ble arrestert av menn med finlandshetter over hodet, han fortalte om razzia i forsvarsadvokatens kontor; overgrep som ligger lysår fra alle rimelige rettsregler. Derfor må Khodorkovskij betraktes som en politisk fange, hevdet han. Det dreier seg om brudd på menneskerettighetene. Derfor kom han hit: Norge er kjent for sitt engasjement for menneskerettighetene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer