Likskjendere, kannibaler og torturister

Forsvarsadvokat debuterer med fenomenal krim.

FABELAKTIG: Ferdinand von Schirach er en av Tysklands fremste forsvarsadvokater. Nå debuterer han med en fabelaktig samling fortellinger om forbrytelser. Foto: GYLDENDAL
FABELAKTIG: Ferdinand von Schirach er en av Tysklands fremste forsvarsadvokater. Nå debuterer han med en fabelaktig samling fortellinger om forbrytelser. Foto: GYLDENDALVis mer

ANMELDELSE: «Han hylte og saget, hylte og saget. Han holdt hodet til den tykke mannen klemt inn under armen sin, plastposen var blitt sleip og gled vekk fra ham hele tiden. Da han endelig hadde fått skilt hodet fra kroppen, ble han forundret over hvor tung denne var.»

Det dreier seg om parteringen av et lik, der en fortvilet mann forsøker å sage hode av en mann. Armer og ben har han allerede saget av og puttet i søppelposer. Det spesielle med fortellingen er at det ikke er en syk hjerne.

Det er en mann som elsker sin kjæreste, den fete kroppen er en horekunde som døde under akten. Spørsmålet er om den fortvilte mannen er skyldig. I tilfelle i hva.   

 
Skyld og soning
Von Schirach regnes blant Tysklands fremste forsvarsadvokater. Debuten hans «Forbrytelser» består av elleve fortellinger fortalt i jeg-person av en forsvarsadvokat. Til tross for at fortellingene handler om kannibaler, torturister, leiemordere, konemordere og bankranere er sakene kompliserte både moralsk og juridisk: Vi har en skyldstrafferett, og straffer etter hvorvidt den enkelte er skyldig, eller ansvarlig for sine handlinger. «I middelalderen var det enklere, man straffet bare etter handlingen: Man hugget hånden av en tyv, og det gjorde man alltid. Det var fullstendig likegyldig om det var pengegriskhet eller sult som drev tyven til å stjele.» 

«Forbrytelser» er fabelaktige fortellinger, og et must for dem som både er glad i creepy krim, elegant og stramt komponert litteratur — og moralske dilemmaer.

Likskjendere, kannibaler og torturister

Min favoritt er «Fâhner»; om den milde dannede legen som praktiserer i byen Rottweil. Elsket av sine pasienter, avskydd av sin furie av en kone. Etter tiår med et privat helvete, holder han ikke ut lenger. Han slår henne i hjel og parterer henne. Av ren dyd, fordi han hadde lovet aldri å gå fra henne og måtte holde løftet. Eller «Kjærlighet» om unggutten  som elsker sin kjæreste så høyt at han vil spise henne. Bokstavelig talt.  

Ondt eller godt
I visse av fortellingene går de mulig skyldige fri, takket være spissfindig jus: «En advokat ønsker ikke alltid å vite hva som virkelig har hendt. Hvis forsvareren vet at klienten har begått drap i Berlin, kan han ikke begjære å føre «vitner til fordel for tiltalte» som kom til å si at han var i Mûnchen den dagen. ( ) Hvorvidt advokaten tror at klienten er uskyldig spiller her ingen rolle.» skriver jeg-personen.

I en sjelden krim som klarer det å forskusle våre altfor enkle begrep om rett og galt og ondt og godt.