Liksom- drapene

MEDIER: Det er et underlig fenomen: Hvis det skrives nok i mediene om en sak, slutter den å være helt virkelig. Medieversjonen av historien river seg løs fra hva som faktisk skjedde, den svever uten styring gjennom offentligheten. Da sitter vi plutselig og fleiper om drap. De faktiske menneskene blir figurer i et merkelig såpedrama, uten manus eller struktur. Det har skjedd med Nokas-ranet, det har skjedd med Orderud-drapene. De vitses med, enten det er i «Nytt på nytt», i spalter eller på standupscener. Men så brytes plutselig en grense. Da ristes man våken: Veronica Orderud kunne ikke selv fleipe med drap, og NRK kunne ikke publisere slikt.

I USA BRØT O.J. Simpson og Rupert Murdochs News Corporation samme grense denne uka. På et av Murdochs Forlag skulle Simpsons nye bok: «If I did it» utgis, ei bok der O.J. Simpson, sånn rent hypotetisk, skulle fortelle hvordan han hadde drept sin tidligere kone og hennes nye kjæreste, hvis han hadde gjort det. I detalj. Og boka skulle gis ut med ordene «I did it» i tittelen i store røde bokstaver, med et lite hvitt «If» foran, som fikenblad for Simpson.

O.J. SIMPSON BLE i kriminalsaken frikjent for drapene. Da annonserte han at han ville vie sin tid til å lete opp de virkelige drapsmennene . I åra som fulgte har han lett mest på solfylte golfbaner. Drapsmannen finner han nok lettest i speilet. Som reklamefremmende synergieffekt skulle Fox Television få et dobbeltintervju med den «hypotetiske» drapsmannen, smakfullt kalt «If I did it, here\'s how it happened». Men så skar det seg. En proteststorm blåste opp, lokale filialer av Fox nektet å sende programmet.

RUPERT MURDOCH krøp til korset. Programmene vil aldri bli sendt. Den allerede trykte boka skal makuleres. Murdoch er ikke den som sier unnskyld i utide, han må ha luktet alvoret i situasjonen.Slik liksomtrusler om drap nylig hadde samme effekt i Norge, var det tanken på en liksomtilståelse som skulle til for å minne alle om ofre og etterlatte. «Liksomleken» gjorde paradoksalt nok virkeligheten litt virkeligere igjen.