Likt og ulikt fra Saraste

Spill på høyt nivå, i selsom programmering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

m/Oslo-Filharmonien Dir.: Jukka-Pekka Saraste Oslo Konserthus KONSERT: De sprang fra det ene til det andre på Oslo-Filharmoniens abonnementskonsert i går kveld. Håvard Gimse og Tine Thing Helseth var solister i Sjostakovitsj 1. Klaverkonsert (med trompet), men Sibelius’ 1. symfoni var hovedverket på plakaten.

Likevel var det åpningsverket «Feria» av finske Magnus Lindberg fra 1987 som gjorde sterkest inntrykk. Vi merket kloa fra en sikker orkesterbehandler allerede fra første takt, som satte temperaturen gjennom utfarende gester. Derfra tok Lindberg oss gjennom en ekspressiv og tett sats, som også la veien om akkordrekka fra Monteverdis «Lamento d’Arianna», før han toppet verket med fete tuttilklanger, som fra en imaginær postromantisk uttrykksverden.

Abrupt

Overgangen til Sjostakovitsj, 1. klaverkonsert med trompet attåt, ble abrupt. Kveldens solister, Håvard Gimse og Tine Thing Helseth, spilte briljant og inspirert. Likevel var det selsomt å følge en snakkesalig Sjostakovitsj gjennom første satsen og en hysterisk ditto i sistesatsen. At begge satsene rammet inn en følsom og vakker langsom sats, bidro på sin måte til forvirringen, selv om vi kunne nyte lange, dvelende partier om vi maktet å glemme konteksten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer