Likt og ulikt

Verken NRK eller TV2 kan kalle seg ledende på fjernsynsnyheter. 42 prosent foretrekker NRK, 43 prosent TV2.

Kan årsaken være at de to kanalene tenker likt?

Har vi fått situasjonen som noen få advarte mot - så like sendinger at NRK burde laget en ny kanal, for å sikre et minimum av differensierte nyheter?

Mye likt i går, i alle fall. Noen ulikheter registrerte vi likevel.

Ny NSB-direktør

TV2 startet 18.30-nyhetene med Einar Enger, den splitter nye NSB-direktøren. Deretter kom en sak på ulykken der en lokfører omkom.

NRK klokka 19 startet omvendt, med ulykken, og koblet et tematisk grep. Vi fikk planovergangsproblemene, vi fikk tidligere ulykker - og i studio ble informasjonsdirektør i Jernbaneverket, Svein Horrisland, grillet av Einar Lunde, som spurte hvorfor han ikke har krevd mer penger til sikring, når politikerne holder lommebøkene åpne. Deretter gikk statskanalen over til den nye NSB-direktøren, i en togbolk som varte i nærmere seks minutter. Litt voldsomt, kanskje, men bra.

Begge kanaler hadde den siktede svømmetreneren, ulven som drepte åtte sauer på gårdstunet, Gore mot Bush, Hagen mot Danielsen, stinkbomben i Stortinget - og hver sin triste «nå er det jul igjen»-historie som ender godt.

Ikke råd til jul

I siste kategori fulgte TV2 opp en norsk kvinne som ikke har råd til å feire jul. NRK snappet Nordnytts sak om Igor (5) fra Murmansk, som har levd på sykehus med en grotesk ryggmargsbrokk siden fødselen. Nå viser det seg at kvinnen får hjelp - og det samme får jammen Igor.

NRK var best på ulykke, NSB-direktør, Gore/Bush, svømmetrener og stinkbombe. På stinkbomben virket vanligvis så kuriosaorienterte TV2 bakpå.

«Nå er det jul igjen» og ulven endte med uavgjort på kupongen.

TV2 brakte to økonomisaker som NRK ikke hadde, og som utliknet noe av statskanalens ledelse: en spekulasjon om at Heyerdahl forlot Orkla før han fikk sparken - og nyheten om at noen planlegger en sportsavis i papir.

NRK virket solide på sine sju hovedsaker. Kjappere og mer ungdomsvennlige TV2 ga oss ti saker (nyheter pluss økonomi).

Begge kanaler var innom sine «direkte i studio»-sluggere. Oddvar Stenstrøm lokket med kampen mot narkohaiene, mens Knut Olsen fristet med Dagbla'-oppslaget om kaksenes rasering av fjellheimen.

Mye likt, altså, men her kommer en stor forskjell: TV2 hadde ti utegående reportere. Hele åtte var menn. NRK hadde elleve reportere ute - seks kvinner, fem menn.