Lil Nas X’

Lil Nas X’ djevelske hevn

Lil Nas X’ «Montero (Call Me By Your Name)» har vært både Norges og verdens mest strømmede den siste tiden. Og det er ikke uten grunn.

PROVOKATØR: Lil Nas X serverer bibelske referanser side om side med seksuelle inuendoer. Her under fjorårets Grammy-utdeling. Foto: AP Photo/Chris Pizzello
PROVOKATØR: Lil Nas X serverer bibelske referanser side om side med seksuelle inuendoer. Her under fjorårets Grammy-utdeling. Foto: AP Photo/Chris Pizzello Vis mer
Publisert

«Montero (Call Me By Your Name)» har gjort Lil Nas X til øyeblikkets mest kontroversielle artist. Et velrettet spark mot kristendommens homofobiske holdninger?

Lil Nas X’ «Montero (Call Me By Your Name)» har vært både Norges og verdens mest strømmede den siste tiden. Og det er ikke uten grunn.

Rapperen har en egen evne til å gå viralt, og «Montero» er intet unntak. Låten har ikke bare strømmet i millioner på ekstremt kort tid, den har også, om mulig utilsiktet (eller ikke) skapt kontrovers og moralsk panikk.

Låten er proppfull med referanser og sensuell spenning, så vel som bibelske stikk. Med smukke verselinjer og bravado utbroderer Lil Nas X, eller Montero som han egentlig heter, en skeiv romanse bak halvlukkede dører.

Skeiv agenda

Det er ikke uten grunn at skapromansen avdekkes.

I en Instagram-post som fulgte låtutgivelsen skrev artisten:

- Dette vil åpne dører for mange andre skeive for å eksistere. Folk vil bli sinte, de vil si at jeg fremmer en agenda. Men sannheten er at jeg gjør det. Agendaen er å få folk til å holde seg unna andre menneskers liv.

Det er ingen hemmelighet at det å være homofil fortsatt kommer med utfordringer, og Lil Nas X jobber aktivt mot dette.

Ikke særlig provoserende - egentlig

I seg selv er heller ikke teksten til «Montero» særlig provoserende.

Ser man på dagens pop-musikklandskap så finnes det langt mer eksplisitte låttekster som forbigår uten at folk reagerer, ofte fordi de da nettopp omhandler heterofile romanser. Artister som The Weeknd og Cardi B har nærmest bygd karrierene sine på å synge eksplisitt om sex. Men Lil Nas X’ skeive seksuelle antydninger blir tydeligvis for mye.

Musikk har alltid vært et verktøy for å pushe grenser, så at en ung homofil mann bruker musikken og plattformen sin til å fremme en agenda er ikke egentlig særlig sjokkerende.

Sexy bibelsk stemning

Bibelske referanser side om side med seksuelle inuendoer provoserer mange. Likevel, Lil Nas X er på langt nær den første artisten som bruker bibelske bilder.

Madonna gjorde tross alt katolisisme sexy allerede på 80-tallet. Mens «Like A Virgin» og «Like a Prayer» gjør sexsymbol ut av uskyld, så bruker Lil Nas X de religiøse allegoriene som bevisste stikk mot et miljø som dømmer nettopp homofili.

Som artisten selv uttrykker på Twitter så brukte han tenåra på å hate seg selv for alt som religion mente ville skje med han fordi han er homofil.

- Jeg håper dere er sinte, forblir sinte, og føler det samme sinne som dere lærer oss å vende mot oss selv, skriver rapperen.

Djevelsk lagdans

Den promiskuøse bruken av religiøs symbolikk er en rød tråd i videoen regissert av Lil Nas X selv og Tanu Muino. Vi ser «Edens hage» i en futuristisk og sexy innpakning – en djevelsk reise. Videoen holder lite tilbake, og vi får se Montero på strippestang fra himmel til helvete, hvor han byr djevelen på en lapdance.

Mange har reagert på den seksuelle bruken av religiøs ikonografi, men det er likevel ikke til å komme unna at mye av det samme får gå upåaktet hen når det er snakk om hvite, hetero artister.

Som sangeren selv ytret i en Tweet så er det ikke Lil Nas X på en CGI-stang som ødelegger samfunnet – homofobe holdninger og hat er derimot mer destruktivt.

Forhåpentligvis vil skeiv sex også normaliseres, men innen den tid får man være takknemlig for foregangsfigurer som Lil Nas X som gidder å gå i bresjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer