«Lille Engel» som ble Silvios «sønn Brutus»

Da Silvio Berlusconi hin grusomme onsdag i Senatet innså sitt nederlag, kunne han ha tenkt på de siste ordene til Julius Cæsar da han ble drept i Senatet 15. mars 44 f. Kr.

OPPRØR: Silvio Berlusconi og hans trofaste Angelino Alfano i lykkeligere dager. Men Alfano støttet statsminister Enrico Letta og tvang sin leder til å gjøre kuvending og gjøre det samme. Berlusconis politiske liv kan aldri bli som før etter dette. Foto: AFP / Scanpix / VINCENZO PINTO
OPPRØR: Silvio Berlusconi og hans trofaste Angelino Alfano i lykkeligere dager. Men Alfano støttet statsminister Enrico Letta og tvang sin leder til å gjøre kuvending og gjøre det samme. Berlusconis politiske liv kan aldri bli som før etter dette. Foto: AFP / Scanpix / VINCENZO PINTOVis mer
Kommentar

Men det gjorde han neppe. Bøkene i det biblioteket som «Il Cavaliere» - «Ridderen» - ofte har i bakgrunnen når han leser inn sine taler til folket og sprer dem gjennom sine fjernsynskanaler, ser lite brukte ut, og de er ordnet etter fargene på skinnomslagene.
 
Riktig nok har Silvio Berlusconi ofte sammenliknet seg med mange av historiens store menn, særlig mens han var statsminister i Italia, også med Julius Cæsar. Tvilsomt er det likevel om han har lest eller sett oppført «Julius Caesar» av den britiske dramatikeren William Shakespeare.  Det er der diktatorens siste ord lyder:
 
- Også du, min sønn Brutus.
 
Angelino Alfano er visestatsminister og innenriksminister i sosialdemokraten Enrico Lettas regjering. Og han er generalsekretær i Berlusconis parti, Frihetens Folk (PdL). Han ble regnet som - den hittil siste - «kronprinsen» til Berlusconi.
 
Alfano er en snart 43 år ung jurist fra Sicilia av kristelig-demokratisk opprinnelse. Men det evig regjerende kristelig-demokratiske partiet gikk i oppløsning som følge av korrupsjonsavsløringene i «Operasjon Reine Hender». Da Alfano var 23 år dannet Berlusconi partiet Heia Italia, og han meldte seg inn.
 
Alfano klatret fort i gradene, han gikk for å være et politisk vidunderbarn, og han kom inn i Deputertkammeret etter valget i 2001. Etter valget i 2008 ble han, 37 år gammel, den yngste justisministeren i Italias historie, en taburett han hadde til 2011.

Alfano skreddersydde da en lov, som fikk hans navn, etter statsminister Berlusconis behov for å slippe unna alle plagene i rettsvesenet. Loven ble kjent grunnlovsstridig og opphevet av Grunnlovsdomstolen i 2009.
 
Alfano er beskjeden og hengiven, med et vinnende smil og trutmunn. Armene er magre. Han er spebygd og bare et halvt hode høyere enn vesle Berlusconi. Han har forsvart sin leder i tykt og tynt. Og han har trofast holdt seg til en undomskjæreste som han giftet seg med. Fornavnet betyr «Lille Engel». Hvem kunne mistro ham?
 
De kalles for «snikskyttere», de som vandrer rundt i Transatlantico, vandrehallen eller «de tapte stegs hall», og skyter sine egne i ryggen for å bli statsråd eller statssekretær i neste regjering. Transatlantico ligger riktignok i Palazzo Montecitorio, hvor Deputertkammeret holder hus.
 
Denne gang skjedde det i Palazzo Madama, hvor senatorene, i påtatt mer kultiverte former, driver sitt renkespill. I alle fall satt statsminister Enrico Letta igjen der, uskadd og styrket, mens en såret Berlusconi la hodet fortvilt i sine hender og kjente smertene jage gjennom kroppen.

Fredag, to dager seinere, foreslo en komité i Senatet å kaste den tidligere statsministeren ut som senator med forbud mot å stille til valg i seks år på grunn av dommen for skattesvindel. Avgjørelsen kommer om ei ukes tid.
 
Berlusconi feiret fødselsdagen sin, 77 år, omgitt av de mest ihuga haukene i partiet da han ga ordre til Alfano og partiets fire andre statsråder om å gå av og skape regjeringskrise. Statsminister Letta lot avskjedssøknadene ligge uten svar og gikk til de folkevalgte og ba om tillit den skjebnesvangre onsdagen.
 
Da gjorde Alfano og andre opprør. De været velgernes motstand mot ny krise. Berlusconi, som i en film fra 2006 fikk tilnavnet «Kaimanen», har etterhvert slitte tenner. Han måtte bøye seg for opprørerne og stemme for den statsministeren han ville felle.

Regnestykket til Alfano er: 77 år + 6 år = 83 år. 83 år gammel er ikke Berlusconi mye å støtte seg på.
 
«Lille Engel» brynet ikke kniven aleine. Men det var han som satte den i diktatoren. Så få vi etterhvert se hva den sårede vil foreta seg. Partiet er splittet, lederen er svekket, og å samle partiet under det gamle navnet Heia Italia er langt fram. I mellomtida må Berlusconi forsvare seg i domstolene.
 
Berlusconi kan i Senatet ha mumlet: «Også du, Angelino.» Men han sa det ikke for åpen mikrofon. Og det står ikke i Senatets referater.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.