Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Lille mann», «Disa» og «De tre bukkene Bruse»

Tre kortfilmer for barn - to om vennskap, en om troll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: Det yrer ikke akkurat av kinotilbud for de aller minste for tida, derfor kan det være en brukbar idé å sette sammen tre kortfilmer til en 50 minutters forestilling. Her er filmene henholdsvis dansk, norsk og finsk, men uten behov for dubbing for norske barn, ettersom den eneste kortfilmen med tale er den norske, «Disa flytter til Japan» av Benedicte Maria Orvung.

Det er en grensesprengende historie Disa har å fortelle, slik hun selv ser den. Hun flytter til Japan sammen med mamman sin, begynner på japansk barnehage, forsøker å gjøre seg forstått på lissom-japansk mens alle de fremmede barna stirrer på henne. Hun lurer på om hun blir like mørk som de andre barna når hun lærer å snakke japansk, og vi følger henne fram til hun har lært seg å svare «hai» når frøken roper henne opp. Hun er den samme Disa, bare med flere nye venner. Det er en enkel og vakker film Orvung har laget, både eksotisk og gjenkjennelig.

Katrine Winfelds «Lille mann» handler også om barns vei ut av ensomheten. Hun forteller - bare med bilder - om en liten gutt som styrer unna konflikter og leter etter vennskap og varme.

Heikki Prepulas tegnefilm om de tre bukkene Bruse er helt kontrapunktisk. Bukkene grynter flott og samstemt, og trollet får en skjebne som ingen har fortalt om før!