Lille Sander dør i skyggene av 22.juli

Anne Holt kommer elegant ut av høyst risikabelt krimprosjekt.

INGEN PAGETURNER: «Skyggedød» er skrevet av juristen og samfunnsdebattanten Anne Holt, og ikke kriminalforfatteren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INGEN PAGETURNER: «Skyggedød» er skrevet av juristen og samfunnsdebattanten Anne Holt, og ikke kriminalforfatteren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bli med inn i Anne Holts nye skrivestue.

ANMELDELSE: En krim lagt til Oslo 22. juli 2011, og med utgangspunkt i den tragiske Christoffer-saken: Det lyder både spekulativt og risikabelt. Men Anne Holt løser det på en måte som gjør dette til en sympatisk - om ikke kriminelt spennende - bok.

Holts gjennomgangsfigur, kriminalpsykolog Inger Johanne Vik, skal på skolejubileum hos sin gamle klassevenninne Ellen Mohr. Da hun ankommer villaen på Grefsen, sitter venninnen i stuen med sin døde sønn Sander i armene. Han falt fra en gardintrapp ifølge de hysteriske foreldrene. Inger Johanne forsøker å få tak både politi og ambulanse. Forgjeves. Lille Sander falt idet bomben i regjeringskvartalet ble utløst.

Barnemishandling Sander var åtte år, hadde diagnosen ADHD, og var et vanskelig barn, ifølge foreldrene. Likheten med Christoffer-saken er påfallende. Det gjør at plottet blir relativt forutsigbart, og vi får ganske tidlig innblikk i at noe ikke stemmer under den perfekte vestkantoverflaten til ekteparet Mohr.

Som ofte med barnemishandlingssaker fortrenger omgivelsene bevisst eller ubevisst sine mistanker. Det tar i overkant lang tid før Inger Johanne velger å handle. Hun har nå forresten mer enn nok med sitt privatliv (i litt for store doser etter mine smak). Den eneste som gjør noe er unge, sjenerte Henrik Holme. Han er nyutdannet fra politiskolen, lei trafikkbøter, og vil ha action. Han starter en etterforskning så klumsete og amatørmessig at saken nesten glipper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer