INGEN PAGETURNER: «Skyggedød» er skrevet av juristen og samfunnsdebattanten Anne Holt, og ikke kriminalforfatteren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INGEN PAGETURNER: «Skyggedød» er skrevet av juristen og samfunnsdebattanten Anne Holt, og ikke kriminalforfatteren. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Lille Sander dør i skyggene av 22.juli

Anne Holt kommer elegant ut av høyst risikabelt krimprosjekt.

Bli med inn i Anne Holts nye skrivestue.

ANMELDELSE: En krim lagt til Oslo 22. juli 2011, og med utgangspunkt i den tragiske Christoffer-saken: Det lyder både spekulativt og risikabelt. Men Anne Holt løser det på en måte som gjør dette til en sympatisk - om ikke kriminelt spennende - bok.

Holts gjennomgangsfigur, kriminalpsykolog Inger Johanne Vik, skal på skolejubileum hos sin gamle klassevenninne Ellen Mohr. Da hun ankommer villaen på Grefsen, sitter venninnen i stuen med sin døde sønn Sander i armene. Han falt fra en gardintrapp ifølge de hysteriske foreldrene. Inger Johanne forsøker å få tak både politi og ambulanse. Forgjeves. Lille Sander falt idet bomben i regjeringskvartalet ble utløst.

Barnemishandling
Sander var åtte år, hadde diagnosen ADHD, og var et vanskelig barn, ifølge foreldrene. Likheten med Christoffer-saken er påfallende. Det gjør at plottet blir relativt forutsigbart, og vi får ganske tidlig innblikk i at noe ikke stemmer under den perfekte vestkantoverflaten til ekteparet Mohr.

Lille Sander dør i skyggene av 22.juli

Som ofte med barnemishandlingssaker fortrenger omgivelsene bevisst eller ubevisst sine mistanker. Det tar i overkant lang tid før Inger Johanne velger å handle. Hun har nå forresten mer enn nok med sitt privatliv (i litt for store doser etter mine smak). Den eneste som gjør noe er unge, sjenerte Henrik Holme. Han er nyutdannet fra politiskolen, lei trafikkbøter, og vil ha action. Han starter en etterforskning så klumsete og amatørmessig at saken nesten glipper.

I skyggen av 22. juli
Så var det 22. juli: Risikabelt og betent stoff, men Holt tar i det på et elegant vis. Vi får vage hint om massemorderen gjennom avhørsspesialisten Yngvars tause og dratte ansikt. Men tragedien fremstår mer som skyggelegger i denne boka, der lille Sanders død blir en «skyggedød» som helt forsvinner i tragedien. Anne Holt benytter også sjansen til å komme med et betimelig spark til Norges feiring av sin hjertegode toleranse etter 22. juli.

At Holt ikke falt for fristelsen til å lage spekulativ krim av de to tragediene gjør boka både sympatisk og tematisk problematiserende. Kostnaden er at dette ikke er noen pageturner.

«Skyggedød» er femte og siste bok i serien om etterforskerekteparet Stubø/Vik. Det skulle ikke forundre meg om vi får en neste bok med den klumsete grønnskollingen Henrik Holme. Etter noen tiår med fordrukne antihelter som Varg Veum og Harry Hole, er en asberger-lignende etterforskertype en velkommen variasjon.