Lille store Anita

Wenche Myhre må finne seg i å dele tyskernes lidenskap med en annen norsk kvinne. Det raser rene Anita Hegerland-feberen i Tyskland for øyeblikket, og til neste år skal Anitas gamle slagere også gies ut på nytt her hjemme.

- Folk trodde jeg ble rik, men det var ikke jeg som tjente millionene. Jeg hadde en veldig dårlig prosentavtale med plateselskapet, sier Anita Hegerland som håper å reforhandle den dårlige platekontrakten. Hun får stadig post fra fans som har slitt ut rillene på sine gamle favorittplater. Og dersom de gjør alvor av å fornye samlingen, kan Hegerland gå et lystig 30-årsjubielum i møte.

Hun tørket nylig støvet av gamle sølv, gull og platina-trofeer og endte sin private vareopptelling på 4.640.000 solgte plater og singler. Da er verken samleplater eller de rundt 3 millioner albumene hun solgte med eksmannen Mike Oldfield medregnet.

Hylles i Tyskland

Dermed er Anita Hegerland en av Norges mestselgende kvinnelige artister gjennom tidende. Nylig kåret leserne i den store tyske avisa Bildzeitung 70-talls-hiten «Da er det skjønt å være til» («Schön ist es auf der zu welt») til tidenes største slager i Tyskland, og en lykkelig Anita kunne motta hedersprisen foran sju millioner tyske tv-seere.

- Det blåser en nostalgi-bølge over Tyskland for tiden, og jeg har en utrolig posisjon der nede enda, fastslår Anita Hegerland

«Die Wenche»

Men «Kleine Anita» må finne seg i å konkurrere om tyskernes oppmerksomhet med en annen norsk sangfugl; «Die Wenche». Begge er med på en av Tysklands mest-selgende samleplater for øyeblikket. Men i motsetning til kollega Hegerland, har Wenche Myhre mistet oversikten over hvor mye hun har solgt gjennom karrieren.

- Jeg har ikke peiling på hvor mange plater jeg har solgt. Kanäke tippe en gang! Du vet det raste jo hardt i 60- og 70-åra, bedyrer Wenche Myhre. Hun har spilt inn over 700 låter siden hun begynte som 13-åring og mottar fortsatt gull og platina-plater fra Tyskland.

Men 30-årsjubilanten Hegerland vil ikke bare hvile på gamle laurbær. For tiden øver hun til forestillingen «Candle In The Wind», som har premiere i Oslo onsdag. I løpet av neste år håper hun å få gitt ut et nytt album med nye, norske låter. Og får barnestjernen det som hun vil, setter Anita Hegerland prikken over iäen med en liten Norges-turne på tampen av jubileet.

KLAR FOR ALT: Anita Hegerland solgte millioner av plater på 60- og 70-tallet. Nå skal hun feire 30-års jubileum som artist.