Lille, store Shemekia

NOTODDEN (Dagbladet): Shemekia Copeland er bare 22 år gammel, men er allerede utpekt som den nye bluesdronningen.

På fire år har Copeland vokst fra ungt talent til bluesens store stjerne, med to plateutgivelser og 250 konserter i året. Hun blir allerede sammenliknet med størrelser som Aretha Franklin, Etta James og Koko Taylor, men er lite opptatt av akkurat det.

- De er mine store idoler, men jeg vil helst være Shemekia, sier hun når vi møter henne før åpningen av Notodden Blues Festival i går.

Handy-dryss

Med ekstrakonsert i går og utsolgte konserter i kveld og i morgen vil hun garantert bli et samtaleemne på Notodden, akkurat som hun ble det etter sine forrykende show i Bergen i april.

Allerede som åtteåring ble Shemekia dratt opp på scenen av sin far, den nå avdøde gitarhelten Johnny Copeland, og fra hun var 15- 16 sang hun med ham på fast basis. 18 år gammel gikk hun i studio, og for plate nummer to fikk hun nylig tre W.C. Handy Awards, bluesmusikkens gjeveste utmerkelser.

- Var du overrasket?

- Om jeg var! Priser er sånt du regner med å få når du er 50 eller 60, sier hun - og avfeier bestemt at hun får forventningspress av sånt.

- Nei, jeg kan bare gjøre det jeg gjør så bra som mulig. Det er ikke sunt å legge for stort press på seg selv, mener Shemekia, som vant priser for beste album («Wicked»), beste låt («It's 2 a.m.») og som beste kvinnelige artist. Men det hun var mest begeistret for, var nominasjonen til årets entertainer. Den prisen gikk til B.B. King.

Aldri pop

Hennes tur vil komme snart, for det er bluesentertainer hun er.

- Du kan få et enda større publikum som popartist. Noen fare for at bluesen mister deg?

- Det er noe galt med folk som hører på popmusikk. Det er akkurat som om de er redd for følelser i musikken. Jeg vil ikke ha et sånt publikum og kommer aldri til å synge pop, fnyser Shemekia foraktfullt. Og legger til:

- Jeg er ung og svart, og det er litt trist at jeg er ganske aleine om å synge tradisjonell blues og rhythm'n'blues.

- Du har en overraskende moden stemme til å være så ung. Skyldes det en tøff oppvekst i Harlem?

- Ja, en kombinasjon av det og en miks av min mors nydelige, sjelfulle gospelstemme og min fars raspete bluesstemme, tror lille, store Shemekia.

<B>GLAD I NORGE:</B> Shemekia Copeland synes det er fantastisk å komme til et land en så stor bluesinteresse som Norge.