Lille Ylvis

Bjarte Ylvisåker (13) har fulgt i brødrenes fotspor. Han har fått seg skuespillerjobb og dame.

–HALLAISEN YVONNE, HALLAISEN Ingrid, sier Bjarte Ylvisåker. Han trasker kjekt og greit nedover gangene på Den Nationale Scene i Bergen. Det er 30 minutter til teppet glir til side for «I Blanke Messingen». Bjarte spiller sønnen til arbeidsledige Jerry (Dagfinn Lyngbø) som må strippe for å skaffe penger til barnebidraget.

–Jeg trenger nesten ikke sminke. De sier jeg har så fin hud, skryter 13-åringen.

Det er like før han skal på scenen. Han tar noen dansesteg. Synger litt. Slår de ti-tjue år eldre damene veslevoksent på skuldra og spør om det går bra.

–HUN ER LITT merkelig. Lillebror til de suksessfulle Ylvis-brødrene smiler skeivt. De har vært kjærester i nesten to uker, men han er ennå ikke helt klok på den nye kvinnen i sitt liv.

Det er prosjektfremføring i klasse 8a på Kirkevold barne-og ungdomsskole i Fana. Men ikke alle har fokus på det som skjer ved tavla. Forståelig nok, det virker fryktelig kjedelig. Og for Bjarte er det ekstra vanskelig å beholde konsentrasjonen. Bak ham sitter nemlig Carita og venninnen Marin.

–DE ER RARE de to, de slåss og sånn, men er skikkelige erteris, forteller Bjarte fascinert.

Han triller sykkelen hjem fra skolen. Der tråkket også brødrene Vegard og Bård sine barnesko. Før de la landet under seg fra revyscenen. Mer om det siden, for ut av døra kommer familiehunden Dina halsende. I døra hilser mamma Helga. Vel inne blir Bjarte stående ved gullfiskbollen i vinduet. Tre dumme fisker svømmer i ring.

–En gang skjøt min bror en av gullfiskene med softgun.

Det var andre tider det, for nå bor Bjarte alene hjemme. Storebrødrene har kjøpt seg hus og leilighet, en av dem har til og med blitt far. Millionærer er de begge. Ikke at lillebror bryr seg om sånt.

–Men det hender jeg blir litt misunnelig når de er sammen med folk jeg synes er tøffe. Sondre Lerche og sånn.

På det lille gutterommet er de likevel ikke helt borte. De henger som syvende og åttende far i huset på en plakat bak sofaen. Litt høyere oppunder taket, over sengen på hemsen, henger det også bilder. Tre bilder av en 13 år gammel pike.

–Jeg tenker på henne idet jeg sovner. Når jeg legger hodet på puta så ser jeg rett inn i øynene hennes og da greier jeg ikke å tenke på annet.

«Carita er fin», blinker skjermspareren. Bjarte vil vise mer, han finner fram telefonlista på pc-en. Napper i fotografen, blar nedover til han finner navnet og peker på teksten under mobilnummeret. Der har han skrevet «She is a very beautiful girl».

–Hva var det Carita falt for ved deg?

–Eh, jeg vet ikke. Det får du spørre henne om.

Men det blir Bjarte som spør. Via sms: «Dagbladet lurer: Hva var det du falt for ved meg? Bjarte peace og yo.»

DET LUKTER PASTA i stua. Mamma Ylvisåker har laget spagetti bolognaise. Pappa Ylvisåker ber til bords. –Vi har hverandre vi, sier han og klemmer Bjarte.

–U-hu, sier Bjarte og spiller luftfiolin til ære for kjernefamilien.

–Bjarte er ikke noen begavelse som utpeker seg på noen måte, det har heller ikke brødrene hans vært. De er ikke vidunderbarn eller genier. Det som var spesielt med Bjarte, var at han hadde to storebrødre som var veldig begeistra for lillebroren. De stimulerte ham til å gjøre gags, bli en moromann. Vi har en video av han der han spiller og synger nesten før han kunne gå, forteller Hans Terje.

Og ganske riktig. 15 minutter seinere strømmer tonene til Øystein Sundes «Gammal Amazon» ut av tv-en i andre etasje. På skjermen står Bjarte Ylvisåker (2) med sparkebukse og krøller i håret. Han synger, knikser i knærne og dasker lett på lekegitaren. I sofaen sitter Bjarte Ylvisåker (13) med olabukse og caps på hodet. Han smiler, strekker på beina og vifter med mobiltelefonen. Han har fått et fint svar på Dagbladets spørsmål:

«Alt, du er bare kjempe skjønn. Koz Carita.»

TAKLER PRESSET: –Man må helst ikke bli for kjepphøy, da går det rett i dass. Derfor snakker jeg også minst mulig om «I Blanke Messingen» på skolen, sier Bjarte Ylvisåker (13).
TIDLIG KRØKES: Bjarte Ylvisåker spiller «Gammal Amazon» to år gammel. Nå spiller han trommer i bandet «The Catch Up Boys». De debuterte på TV2s barne-tv-satsing «Junior» hvor lille-Ylvis var programleder før «I Blanke Messingen».
SCENELIVET: Bjarte Ylvisåker gjør for tiden stor suksess sammen med Dagfinn Lyngbø i stykket «I Blanke Messingen» i Bergen.