DEBATT

Psykisk helse

Lillebror mistet alt håp om hjelp

Helsepersonell får ikke lenger lov til å være helsepersonell. Behandlingen bærer preg av politikken. Tro meg, jeg har opplevd det på nært hold.

MÅ FÅ HJELP NÅR DE BER OM DET: Som pårøende er det provoserende å høre uttalelser fra politikere vedrørende selvmord og psykisk helse, skriver Jan Christer Pedersen (t.v.), bror til Mats (t.h.) som endte med å ta sitt liv etter å ha skrevet seg ut fra sykehus. Foto: Privat
MÅ FÅ HJELP NÅR DE BER OM DET: Som pårøende er det provoserende å høre uttalelser fra politikere vedrørende selvmord og psykisk helse, skriver Jan Christer Pedersen (t.v.), bror til Mats (t.h.) som endte med å ta sitt liv etter å ha skrevet seg ut fra sykehus. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Som pårørende er det provoserende å høre/lese uttalelser fra politikere vedrørende selvmord og psykisk helse. Jeg tror ikke folk flest aner hvor ille det står til med psykiatrien. For å forstå det må jeg dra fram klisjeen – «du må oppleve det selv».

Min familie og jeg fikk så smertelig oppleve dette da lillebroren min natt til nyttårsaften 2019 ikke lenger maktet livet. Han hadde da mistet alt håp om at det finnes god nok psykisk helsehjelp i dette landet.

La oss se nærmere på hvordan helse og omsorg fungerer i Norge. Det er slik at Helse- og omsorgsdepartementet har det overordnede ansvaret for helsepolitikk, folkehelse, helsetjenester samt kommunale tjenester. Helseministeren er Bent Høie.

Jeg merker meg at Høie ikke har noen utdannelse eller erfaring fra helsevesenet. Han har derimot formell bakgrunn fra hotelladministrasjon, samt grunnfag i jus. Når man ser politikken han fører innen psykiatri undrer jeg meg over om dette ville vært annerledes dersom Høie hadde hatt klinisk kompetanse og erfaring.

Mangelen på denne kompetansen peker seg ut som et problem i mine øyne. At de øverste som sitter på toppen og bestemmer er politikere uten tilstrekkelig kompetanse og erfaring innen helse og pasientkontakt. Hva blir resultatet? Jo, at legen som behandler deg ikke lenger er den dyktige klinikeren han eller hun egentlig er.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer