Lillebror og tyvjakten

Familiefilm i thriller- format, hjertevarm og nervepirrende.

FILM: Smågutters paranoide fantasi skal man ikke kimse av. Om de ikke alltid får rett når de tror at storesøstrene blir tvangsdopet av slavehandlere og solgt til Osama bin Laden, så hender det at de er kreative nok til å smelle av en hjemmelaget bombe når det trengs.

Og det trengs i den svenske familiefilmen «Lillebror og tyvjakten». Clas Lindberg har her signert en kriminalfilm som besitter et varmt hjerte og et par kalde hjerner. De sistnevnte befinner seg i hodene på de to 11-årige amatørspanerne Lillebror (Daniel Brageryd) og Jens (David Schlein-Andersen). Om de ikke nødvendigvis har narkolangere og seriemordere i kikkerten, har de god grunn til å overvåke den ekle naboen Granit, skal det vise seg.

Lillebrors mor er nylig død, og familien strever med å få orden på livet og økonomien. Pappa Roland (Kjell Bergquist) får ny jobb som sikkerhetssjef på et leketøysmuseum, mens storesøster Alex (Helena Korsvall) får ny kjæreste. Lillebror og Jens kopler de to begivenhetene med sin kreative paranoia, og vips - uglene i mosen mer enn anes.

Et spektakulært innbrudd på museet, spaning pr. sykkel, litt for dumme tyver og litt for hjelpeløse pappaer, det er hva Lindberg steller til med i en riktig miks av julesentimentalitet og nervepirrende action. Slikt må det bli en halsbrekkende tyvjakt av, og vi småkoser oss hele veien til arresten.