- «Lilyhammer» åpner Norge for resten av verden

Little-Steven avslører nye detaljer rundt den nye sesongen.

Foto: Lars Eivind Bones ENORM SUKSESS: «Lilyhammer 1» ble sett av en million nordmenn da den var på det heteste. I USA skåret den seertall på halvannen million. Den er foreløpig sendt i 136 land verden rundt. Nå kommer to'ern. Foto: Lars Eivind Bones
Foto: Lars Eivind Bones ENORM SUKSESS: «Lilyhammer 1» ble sett av en million nordmenn da den var på det heteste. I USA skåret den seertall på halvannen million. Den er foreløpig sendt i 136 land verden rundt. Nå kommer to'ern. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

(Dagbladet): Steven Van Zandt (62) ser ut som en velnært sjørøver der han kommer styrtende inn i rommet. Den amerikanske rockeren er en travel mann. Han gir Dagbladet et tjue minutters intervju, innimellom miksingen av musikken til åtte nye «Lilyhammer»-episoder. Vi spør:

- Hvordan er situasjonen for mafiaen i USA for tida?

- He-he, den er litt spent, i hvert fall for min mann. Giovanni Henriksen er ikke særlig glad når han må dra tilbake til New York. Det oppstår noen situasjoner der som er litt spesielle.

  Store norske talenter - Så handlingen flytter seg til USA?

- Bare så vidt, mot slutten. Det meste foregår i Lillehammer. Det er jo veldig moro å kunne åpne verdens øyne for Norge og vise at kloden er større enn Sverige og Danmark. Det er så mye talent involvert, både foran og bak kameraet. Noen av disse skuespillerne blir jo verdenskjente. Vi har skapt historie. «Lilyhammer» er den første serien som har vært vist i USA samtidig som den vises i hjemlandet. Vanligvis lager amerikanerne egne versjoner, slik de har gjort med «Forbrytelsen», «Broen» og «Menn som hater kvinner».

- Det ville vel blitt umulig med «Lilyhammer»?

- Det er utrolig hva de prøver seg på. Men jeg er enig. Typene i serien er vanskelige å gjenskape. Vi benytter oss jo også av at Lillehammer er et mystisk sted for resten av verden. Serien er solgt til mer enn 130 land.
  Moro med Ylvis - Norge er i støtet. I går kveld var du på TV med Ylvis-brødrene?

- Det var fantastisk moro. De har lagd en herlig låt. Utrolig at den er blitt sett av så mange.

- Hva skjer i den nye sesongen «Lilyhammer»?

- Fra starten dukker det opp en tvilsom engelsk fyr, som selger en bil. Dermed skjer det noen sprø ting som gjør Frank litt bekymret, for å si det slik. -Hva med ekteskapet, det var i krise da vi forlot ham? -Han forsøker å være et godt menneske. Men han er ingen hjemmets mann. Han har ingen sans for «pappaperm», eller å komme rett hjem og passe unger. Han tar dem med på jobb og plasserer dem på pokerbordet eller biljardbordet, eller hva han nå driver med.

Gøy med mafiaen
- Hva er det som gjør mafia-stoff så velegnet for drama?

- Det bygger på den romantiske ideen om at mafiatyper kan kontrollere sin egen skjebne. Den varer riktignok ikke lenge, ofte dør de eller havner i fengsel. Men de har moro så lenge det varer. De kan lage sine egne regler. De får ting gjort. De tar ikke nei for et svar. De får alltid bord på restaurantene. Alle vil ha litt av dette. Leve i sin egen verden, uten lover og regler. Det ligger i menneskenaturen. Før var det cowboyene. Nå er det gangsterne.

- Så de er positive helter?

- På sine premisser. Min mann er en kriminell, men han er ikke ond. Han er ingen supermann. Vi forsøker å gjøre forutsetningene hans realistiske. Serien er likevel ikke så mørk som «Sopranos».

En av de største - James Gandolfini skulle hatt en liten rolle i den nye sesongen?

- For meg personlig og for den amerikanske filmindustrien var det en fryktelig tragedie at han døde. Han var en av de største til alle tider. Alle filmene han spilte i, var ikke like gode. Men han var alltid suveren. Det var ekstremt viktig for meg at han aksepterte og respekterte meg som han gjorde. Han var min store læremester.

- Når forsto du at du var skuespiller?

- Underveis i «Sopranos». Da David Chase spurte meg om å være med, svarte jeg: «David, jeg er ingen skuespiller.» Han svarte: «Jo, det er du. Du vet det bare ikke.» Han hadde sett Bruce og meg på scenen, når vi agerte Frank Sinatra og Dean Martin. Jeg sa ja, og lærte litt av min skuespillerkone, som også spiller kona til Silvio Dante i serien. Jeg forsøkte å nærme meg rollen fra utsida. Når jeg så meg i speilet og kunne se en annen person, skjønte jeg at jeg var på rett spor.
  De Niro-syndromet - Hva synes du om at det henger en diger «Lilyhammer»-plakat i lobbyen til Greenvich Hotel i New York, som eies av Robert De Niro?

- Hva? Det visste jeg ikke. Ah, men det forklarer en del. Har du hørt om den nye filmen hans? Ikke? Da skal ikke jeg fortelle deg om den, du får finne det ut selv.

(Det viser seg at De Niro er rett rundt hjørnet med filmen «Farvel til mafiaen», som handler om en mafioso som blir satt under et vitnebeskyttelsesprogram i Normandie i Frankrike. Med store tilpasningsproblemer.)

- Men, fortsetter Van Zandt.- Like etter at «Sopranos» startet, kom «Analyze This», der De Niro spilte en mafiaboss som gikk til psykoanalyse. Så hei, De Niro, få dine egne ideer! He-he.

NY SESONG: En rykende fersk sesong av serien «Lilyhammer» er rett rundt hjørnet.  Foto: Rubicon
NY SESONG: En rykende fersk sesong av serien «Lilyhammer» er rett rundt hjørnet. Foto: Rubicon Vis mer