-«Lilyhammer»-Frank er min farsfigur - jeg er hans hund

Trond Fausa Aurvåg i ny runde med Steven van Zandt.

POPULÆR STJERNE: Steven van Zandt spiller mafiamannen Frank  i «Lilyhammer». Onsdag kveld snakket han om 2-er'n, som kommer på NRK til høsten. Her ser vi et lydhørt og stort publikum ta imot Little Steven van Zandt og konseptregissør Simen Alsvik på Parkteatert i Oslo. Foto: Anders Grønnberg
POPULÆR STJERNE: Steven van Zandt spiller mafiamannen Frank i «Lilyhammer». Onsdag kveld snakket han om 2-er'n, som kommer på NRK til høsten. Her ser vi et lydhørt og stort publikum ta imot Little Steven van Zandt og konseptregissør Simen Alsvik på Parkteatert i Oslo. Foto: Anders GrønnbergVis mer

Trond Fausa Aurvåg går dypere inn i byderollen som Torgeir i annen sesong av «Lilyhammer».

Drømmer hett om menn - Samme hva han gjør, så vil jeg være hos Frank.

- Torgeir har aldri hatt en far, sier han:

- Jeg er hans hund.

Han begynner også å tvile på sin seksuelle legning, og drømmer hett og skremmende om menn i «Lilyhammer 2».

- Det er vel drømmer alle kan få, det, sier Aurvåg - eller er det bygdegutten Torgeir som snakker...

Enda en runde «Lilyhammer» - Serien har oppstart på NRK1 medio oktober. Og du skal ikke bli overrasket om det blir enda en sesong, antyder seriens konseptuelle regissør, Simen Alsvik, overfor Dagbladet.

Onsdag kveld var Trond Fausa Aurvåg, Steven van Zandt og Simen Alsvik i samtale med filmarbeider Kalle Løchen i regi av Blått Lerret på Parkteatret i Oslo.

Filmens store stjerne, Steven van Zandt - ikke helt ukjent som Bruce Springsteens gitarist: Little Steven, er i Oslo for å gjøre ferdig filmmusikken, som han også tar hånd om.

Folkelig og universell - «Lilyhammer» er norgeshistoriens største kulturelle eksportartikkel, sier van Zandt og høster latter mens det viskes a-ha og andre navn.

- Ved å la karakteren og tonen være så norsk som mulig, blir det også universelt, mener van Zandt, som spiller eksilmafiosoen Frank.

For det er det universelle i filmen som gjør at millioner av amerikanere ser den - til tross for at den er tekstet, noe som er helt uhørt «over there».

På vei til å bli norsk Pappaperm, dugnad og fotoboks er ord som ikke fins i det amerikanske vokabularet. Det er også blant de tingene som gjør Norge til et mysterium, ifølge van Zandt.

- I Norge tar man vare på hverandre - ved lov, i USA står man alene, sier van Zandt.

Han begynner tydligvis å bli integret i vårt trygge sosialdemokratiske Norge, for han snakker sjenerøst om skatt og overføringer til kulturen.

- Staten gir støtte til kunst, og vi ser på det som helt naturlig, sier han.

HEIER FRAM TROND: Trond Fausa Aurvåg (i midten) blir klappet fram av Steven van Zandt og Simen Alsvik - til venstre filmarbeider Kalle Løchen, som sto for intervjuet av «Lilyhammer»-stjernene. Foto: Anders Grønnberg
HEIER FRAM TROND: Trond Fausa Aurvåg (i midten) blir klappet fram av Steven van Zandt og Simen Alsvik - til venstre filmarbeider Kalle Løchen, som sto for intervjuet av «Lilyhammer»-stjernene. Foto: Anders Grønnberg Vis mer

Frank har to barn i «Lilyhammer 2», og da er man lovpålagt å ta pappaperm. Hvordan går det?

«Get Shorty» og «Fargo» Og hva skjer når han blir fanget opp av en fotoboks? Jo, det veldig mange av oss har lyst til - han skyter den ned.

- Folk kjenner seg igjen i filmen og i rollene, selv om man heldigvis ikke går så langt som karakterene i serien, slår Alsvik og van Zandt fast.

Regissør Alsvik forteller at filmer som «Get Shorty» og «Fargo» er viktige inspirasjonskilder for Lilyhammer.

- Vi går dypere ned i karaktrerene dene gangen, siden universet er etablert, sier Alsvik.

Et fullsatt Parkteater fikk noen smakebiter fra den kommende serien. Her blir det action, humor, lettkledde damer - og et persongalleri til å gapskrette av.

- «Lilyhammer 2» er mer karakterdrevet, legger van Zandt til.

For det er gjenkjennelige karakterer, og ikke nødvendigvis handlingen som er det viktigste i filmen.

KARAKTERDREVET: Steven van Zandt og regissør Simen Alsvik (til h.) forteller at «Lilyhammer»-karakterene er blitt tydeligere - og kanskje litt mørkere. Foto: Anders Grønnberg
KARAKTERDREVET: Steven van Zandt og regissør Simen Alsvik (til h.) forteller at «Lilyhammer»-karakterene er blitt tydeligere - og kanskje litt mørkere. Foto: Anders Grønnberg Vis mer