- «Lilyhammer» har vært viktig for norsk selvtillit

Eksperter mener serien vil sette spor i norsk drama.

HAR GITT SELVTILLIT:  Eksperter mener Lilyhammer har gitt norske serieskapere økt selvtillit. Her fra innspilling på Lillehammer til sesong tre. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HAR GITT SELVTILLIT: Eksperter mener Lilyhammer har gitt norske serieskapere økt selvtillit. Her fra innspilling på Lillehammer til sesong tre. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Onsdag kveld hintet Steven van Zandt på Twitter om at det ikke vil bli en fjerde sesong av «Lilyhammer». Han bekreftet dette til Dagbladet på telefon fra New York

-  Det er trist fordi jeg elsker serien. Jeg vil takke det norske folket for at de tok meg inn i stua og fikk meg til å føle meg som en nordmann. Det var en fantastisk opplevelse, sa han.

Netflix har produsert suksesserien sammen med NRK og Rubicon. Netflix? norske pressekontakt bekreftet til Dagbladet i går at det ikke vil bli en fjerde sesong med «Lilyhammer» på Netflix. 

Det er imidlertid en påstand verken NRK eller Rubicon kjenner til. De er begge åpne for at det blir nye sesonger med «Lilyhammer», selv uten Netflix og van Zandt på laget. 

- Satt Lillehammer på kartet Tv-eksperter Dagbladet har snakket med sier at «Lilyhammer», uavhengig av om det blir ny sesong eller ikke, har vært en serie som har bidratt stort til norsk tv-drama. 

- Det har vært en serie som har nådd langt ut over Norges grenser, og som virkelig har satt Lillehammer på kartet. Jeg har selv opplevd å være i LA og folk har begynt å snakke om «Lilyhammer» med en gang jeg har sagt at jeg er norsk, sier filmjournalist og programleder Vegard Larsen. 

Han synes ikke det er et stort tap dersom den tredje sesongen blir stående som den siste, og synes det er greit å gi seg på topp. 

Snorre Bryne i film- og tv-magasinet Filter sier til Dagbladet at «Lilyhammer» har vært en viktig brikke i de siste års kjempeopptur for norsk drama. 

- De norske tv-prosjektene har fått større budsjetter og større team, og jobber etter mer internasjonale modeller. Vi har vært vant til at svenskene og danskene har vært et hakk over oss, men norske prosjekter blir stadig mer eksponert, sier han og fortsetter:

- Den selvtilliten det gir er kjempeviktig for norsk drama og «Lilyhammer» har absolutt vært et viktig ledd i det.

Han tror det vil være svært betydningsfult for fremtidige tv-produksjoner i Norge. 

- Det at man framover kan lage serier med selvtillit på at «lille Norge» kan bidra med noe som er internasjonalt interessant tror jeg er av stor betydning, sier han.

Han tror absolutt det kan være mulighet for å lage spin-offs på «Lilyhammer», men er usikker på om de vil ha like stor internasjonal apell. 

- Det er blitt laget norsk drama med mye mindre kjøtt på beina enn det, så sånn sett bør det være nok materiale, sier han. 

- Økt selvtillit Også Birger Vestmo fra NRKs Filmpolitiet understreker betydningen av økt selvtillit i norsk tv-produksjon. 

- Det er åpenbart at Lilyhammer har skapt økt selvtillit blant norske serieskapere, sier han og fortsetter:

- Det at en serie med et norsk utgangspunkt er blitt solgt til Netflix og har gått i tre sesonger der må fortsatt sies å være sensasjonelt. 

Han tror seriens suksess ligger i at det er en typisk «fisk på land»-historie, som folk alltid elsker. I tillegg har du en kulturkollisjon som bidrar til spenning for alle parter. 

- Norge er spennende og eksotisk for utlandet og for oss er det fryktelig eksotisk at «Little Steven» vil komme til oss på Lillehammer. Jeg tror suksessen ligger i det skjæringspunktet mellom ulike kulturer og personligheter, sier han. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer