«Lilyhammer» rammet av streik

Filmarbeiderne startet streiken i morges.

I STREIK: Innspillingen av «Lilyhammer 2» rammes av streik fra i dag. Her er Steven Van Zandt, som spiller hovedrollen. FOTO: AP / Netflix.
I STREIK: Innspillingen av «Lilyhammer 2» rammes av streik fra i dag. Her er Steven Van Zandt, som spiller hovedrollen. FOTO: AP / Netflix.Vis mer

(Dagbladet:) Litt etter klokken seks i morges ble det brudd i meklingen mellom Norsk filmforbund og Norske film-, TV- og Spillprodusenters forening.

Dermed tas staben på «Lilyhammer 2»-produksjonen ut i streik, fra og med i morges.

Krever lik lønn Filmforbundet, som organiserer filmarbeidere, ønsker at alle som jobber med å lage tv-serier skal ha samme lønn og rettigheter som arbeidere på spillefilm.

- Spillefilm og TV-drama er til forveksling like i måten du jobber på. Vi ser ingen grunn til at det skal være et annet regime for TV enn spillefilm, sa forbundsleder Sverre Pedersen til Dagbladet før streiken var et faktum.

«Hotel Cæsar» kan rammes - Norsk filmforbund beklager sterkt at vi ikke maktet å komme frem til en overenkomst som ville sikret de som lager TV-drama i Norge anstendige og forutsigbare arbeidsforhold, skriver Pettersen i en pressemelding i dag tidlig.

Som Dagbladet skrev i forrige uke, kan også innspillingen av «Hotel Cæsar» rammes av en eventuell streik, ettersom forhandlingene mellom Filmforbundet og produksjonsselskapet Metronome Spartacus også strandet nylig.

- Streiken kan bli langvarig Hos Norske film-, TV- og Spillprodusenters forening mener man at streiken kan ødelegge for bransjen.

- Det er ikke mulig for oss å inngå en overenskomst som gjør det dyrere for våre kunder å legge ut produksjoner enn å lage dem selv. Det kan virke som Filmforbundet ønsker at deres medlemmer skal lage underholdning og ikke tv-drama, sier generalsekretær i Produsentforeningen Leif Holst Jensen.

Han frykter at streiken bremser en positiv utvikling bransjen nå er inne i.

- En streik nå rammer en bransje i positiv utvikling og vil avbryte en internasjonal fremgangsrik bølge. Flere av seriene skal ut i det internasjonale markedet, noe som nå blir usikkert. Flere produksjoner blir rammet og vi er beklageligvis nødt til å permittere øvrig stab. Vi er forberedt på at streiken kan bli langvarig, sier Holst Jensen.