Linda Boström Knausgård om galskap sett innenifra

I roman om jente som fødes ut av pannen til faren sin.

FOR ROS: Linda Boström Knausgård er for mange mest kjent som kona til Karl Ove Knausgård, men fortjener også oppmerksomhet for sine egne bøker. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
FOR ROS: Linda Boström Knausgård er for mange mest kjent som kona til Karl Ove Knausgård, men fortjener også oppmerksomhet for sine egne bøker. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Jeg fødes av en far. Jeg kløyver hodet hans. I et øyeblikk like langt som livet selv står vi rett overfor hverandre og ser hverandre inn i øynene. Du er faren min, sier jeg til ham med øynene. Faren min. Det er faren min som står foran meg i blodet på gulvet.»

Slik åpner Linda Boström Knausgårds romandebut «Helioskatastrofen». Og jeg forbereder meg (med gru) på en kryptisk, megetsigende og beksvart tekst, der jeg må gjette meg til en symboltung mening. Men så er det ikke sånn.

Forunderlig vakker Denne knappe romanen — på litt over 100 sider - er forbausende klar og lett, det nokså tunge stoffet til tross. Den er vakker på sitt forunderlige vis, med de mest innsiktsfulle bilder, like storslåtte som de er hverdagslige. Og sanne på sin måte. Og så er den effektiv, Boström Knausgård skriver med en så stor selvfølgelighet at handlingen settes med en gang.

Hva boka handler om? Si det. Mytologi, religion, galskap? Jenta som fødes av en far er tolv år gammel. Faren blir hentet av en ambulanse, diagnostisert som schizofren. Jenta vandrer barbeint ut i snøen, med gullhjelm på hodet. Hun befinner seg da i en liten bygd i Västerbotten. Bygdefolket sier at faren, Conrad, aldri har hatt barn, og forstår ikke hvem hun er. Hun gis navnet Anna, og blir sendt til en hyggelig og velmenende fosterfamilie. De er pinsevenner, med to tenåringssønner som ikke riktig etterlever foreldrenes avholdsløfter.   

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer