Lindas revansje

For tre måneder siden trodde Tønsberg-jenta Linda Kvam (25) at hun var død som artist. I dag er hun Norges lykkeligste platedebutant.

- For en herlig følelse, sier Linda Kvam. Debutplata hennes kunne gjerne hatt tittelen «Trang Fødsel», for makan til surr og rot rundt en utgivelse skal man lete lenge etter. Kvam hadde kontrakt med plateselskapet Polygram i fire år uten at noe skjedde. Kun to måneder etter at hun fikk ny kontrakt med Trondheim-selskapet Norske Gram er plata hennes ute på markedet.

Hadde gitt opp

Linda Kvam er sangtalentet og scenepersonligheten med den folkelige appellen som har opplevd tøffe tak både i artist- og i privatliv. Kun 25 år gammel har hun opplevd en sangers mareritt ved at plateselskapet hun først hadde kontrakt med mistet troen på henne og valgte å droppe utgivelsen. Samtidig har hun rukket å både gifte og skille seg, i tillegg til å få barn med tromissen i sitt eget band. Det har vært tøft, men nå smiler lykken endelig til Linda igjen.

- Jeg er veldig glad akkurat nå. At jeg endelig skulle få gitt ut plata mi er ikke til å tro. Tidligere i vinter hadde jeg gitt opp helt, forteller hun.

Cowboy på landeveien

- Det eneste jeg virkelig bryr meg om her i livet, ved siden av sønnen min, er å holde på med musikk. Derfor var det så utrolig sårt når alt så ut til å gå til helvete. Og derfor er det så stort nå når brikkene ser ut til å falle på plass. Linda var ikke så ille likevel, flirer hun.

Linda Kvam har spilt i forskjellige typer i band i 10 _ 12 år allerede.

- Jeg begynte i dansebandet Rulette da jeg var rundt 14. Jeg hadde permanent i håret og syntes det var topp å reise rundt i turnhbussen. Siden ble det både country & western- og bluesband. Jeg har vært så heldig at jeg har kunnet leve av musikken i flere år. Det er dette som er livet for meg. Kjøre Mercedes-buss, reise rundt og plukke opp gutta i bandet mitt og komme seg ut på spillejobb. Jeg er en litt småharry cowboy, smiler Linda.

Spiller for bønder

Det er alltid Linda sjøl som kjører bussen når Linda Kvam Band skal ut på spillejobb. Bare hun har nok røyk og Cola går det fint.

- Jeg elsker å spille for folk. Gjerne for bønder. Musikken min er nok ikke noe for kresne forståsegpåere og hippe folk i Oslo. Det gir dem ingenting å høre på meg. Men du skal se når jeg er ute på bygda og spiller! Der går jeg rett hjem, stråler hun.

Men for et stort internasjonalt plateselskapet med vyer mot kontinentet holder det ikke å være dronning over bygdelokalene.

- Jeg passa ikke helt inn i deres verden, konkluderer hun.

Bonnie og Linda

Linda Kvams musikalske idoler er folk som Heart, Bon Jovi, Rod Stewart, Hellbillies og Bonnie Tyler. Sistnevnte er da også nærliggende å peke på når man hører Tønsberg-jentas rustne røst.

- Det er litt plagsomt å bli sammenligna med Bonnie Tyler. Det er litt trist når folk ikke vil spille meg på radioen med den begrunnelsen at jeg ligner på Bonnie. Jeg vil jo si at jeg har vel så mye Melissa Ethridge i meg, sier hun. Men samtidig er Linda alt for ærlig til å fornekte sin fortid.

- Jeg må jo bare innrømme at jeg har stått på første rad under Tønsbergmessa og skreket etter Bonnie Tyler. Jeg klarte til og med å sknike meg inn bak scena og få en prat med henne. Vi hadde øyekontakt under hele konserten og jeg kunne alle tekstene. Etter den konserten fikk jeg det for meg at også jeg ville stå på ei scene og synge, sier Kvam om opplevelsen fra midt på 80-tallet.

Vrenger sjela

Man skal ikke ha overvært mye av en Linda Kvam-konsert for å merke seg hennes utrolige innlevelse. Det er som hun vrenger sjela si, og man blir også slått av at dette må være ei jente som har levd endel.

- Joda, jeg har nok levd endel. Som artist klarer jeg ikke å skjule noe som helst. Jeg har levd det livet jeg har levd, og det er vel det som gjør at jeg klarer å legge så mye sjel i sangene mine, sier hun. Med Audun Bull-Hansen fikk Linda en sønn for tre år tilbake. De to var gift og samboere i flere år, samtidig som han spilte trommer i bandet hennes. Nå er forholdet over, og nylig sluttet Bull-Hansen også i bandet.

- Nå sitter jeg mye og savner noen. Men det hører man kanskje på måten jeg synger på også, sier Linda og viser til en av favorittene hennes på plata, «Set This Poor Heart Free».

Nå gleder Linda Kvam seg over at plata endelig er ute. Samtidig er hun dødsens nervøs.

- Tenk om folk ikke hører nerven i det jeg gjør. Jeg håper så inderlig at folk setter pris på plata mi. Kall musikken klisjefylt, men det funker for meg, sier hun, og legger til:

- Skulle dette gå rett i dass søker jeg på jobb som korist i Hellbillies.

ENDELIG: Det tok fire år, masse rot og en hel del frustrasjoner før Linda Kvam (25) fra Tønsberg endelig fikk ut debutplata si. - Jeg var helt knust i en periode. Men nå er alt fint, stråler jenta, som beskriver seg selv som en småharry cowboy.