Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Anne Lindboe blir PBL-sjef:

Lindboe må avklare om hun skal være barnas eller profitørenes ombud

Eksemplene er mange på at eierne av PBLs kommersielle medlemsbarnehager setter hensynet til egen profitt foran barnas beste.

BLIR BARNEHAGE-LOBBYIST: Denne uka ble det kjent at Anne Lindboe blir administrerende direktør i Private barnehagers landsorganisasjon (PBL) når hun er ferdig som barneombud. Foto: Lars Eivind Bones
BLIR BARNEHAGE-LOBBYIST: Denne uka ble det kjent at Anne Lindboe blir administrerende direktør i Private barnehagers landsorganisasjon (PBL) når hun er ferdig som barneombud. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere barneombud Anne Lindboe går nå til jobben som talsperson for en av landets mest kontroversielle grupper.

Her tenker jeg ikke på de ideelle barnehagene som er med i Private barnehagers landsorganisasjon (PBL), men de kommersielle milliardkonsernene som dominerer PBL og styrer organisasjonens agenda.

Disse har vært i hardt vær de siste årene, og med god grunn.

Ifølge sin egen formålsparagraf skal PBL «bidra til å øke kvaliteten og verdiskapningen i medlemsbarnehagene, til beste for barn, foreldre/foresatte, ansatte, eiere og samfunnet for øvrig».

I det siste har det kommet flere rapporter som dokumenterer at PBLs største og mest innflytelsesrike medlemmer, de store kommersielle kjedene, har latt hensynet til «verdiskapingen» for eierne komme foran hensynet til kvaliteten «til beste for barn».

For noen uker siden kom en rapport fra Telemarksforskning, bestilt av Kunnskapsministeren, som viste at lønnsomheten i de kommersielle kjedebarnehagene er høyere enn i andre barnehager, samtidig som bemanningen er lavere.

Revisorfirmaet BDO har i en annen rapport for Kunnskapsdepartementet nylig dokumentert akkurat hvor lønnsomt de seks største kommersielle kjedene driver. En tredjedel av barna som går i private barnehager, går i en barnehage eid av disse seks kjedene. Fortjenesten er mer enn tre ganger så høy som på Oslo Børs, og eiernes oppsamlede fortjeneste steg fra 250 millioner kroner i 2007 til 4 milliarder kroner i 2016.

Rapporten viser også at de store kommersielle kjedene har langt lavere utgifter per barn enn de kommunale barnehagene, noe som sannsynligvis skyldes lavere bemanning.

«Anne Lindboe har jobbet for barns beste som barneombud og skal fortsette å jobbe til det beste for barna, nå som direktør i PBL», sa PBLs styreleder Eirik Husby da nyansettelsen ble offentliggjort. Det kan imidlertid bli vanskeligere enn det høres ut som. For hvor enkelt er det å jobbe til det beste for barna når til og med din egen styreleder eier en barnehage der eierne har spart penger på lav bemanning?

Eksemplene er mange på at eierne av PBLs kommersielle medlemsbarnehager setter hensynet til egen profitt foran barnas beste. I 2016 reagerte foreldrene i en Kidsa-barnehage i Bergen på at direktøren fikk en privat bonus på 875 000 etter at eieren solgte barnehageplassene til en annen kjede for 200 millioner kroner. Disse nyhetene kom etter at det ble kjent at eierne hadde tatt ut 53 millioner i utbytte over to år, og mens bemanningen i barnehagen var så lav at barna ikke fikk gå på tur.

PBL har hele veien vært en varm forsvarer av de kommersielle eiernes rett til å ta ut privat fortjeneste fra barnehagene. Dette har gått så langt at flere av PBLs egne ideelle medlemsbarnehager har kritisert PBLs klare standpunkt for profittbarnehagene, og mener organisasjonen ved å fremme interessene til de store kjedene undergraver mangfoldet i sektoren.

Når selv et parti som Høyre, som tidligere var blant barnehagebaronenes fremste forkjempere, nå begynner å stille spørsmål til lønnsomheten i de kommersielle barnehagene, er det naturlig at PBL tyr til drastiske grep for å verne om de store kommersielle kjedenes profittmuligheter. Å ansette et tidligere barneombud, som for de aller fleste av oss har framstått som en urokkelig stemme for barnas beste, er et tilsynelatende smart grep.

Anne Lindboe bør imidlertid stilles noen kritiske spørsmål. På hvilken side vil hun stå dersom hensynet til sin egen styreleders økonomiske interesser kommer i konflikt med hensynet til barnas beste i den barnehagen han eier? Hvor urokkelig vil hun være et talerør for barnas beste når dette går utover «verdiskapingen» til barnehageeierne?

Og sist, men ikke minst: Hvor mye betales hun for å bruke sin troverdighet som forkjemper for barnas beste for å fremme interessene til kommersielle aktører som henter privat profitt fra fellesskapets midler?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!