Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lindgren, Astrid

Navn:

Astrid Anna Emilia Lindgren (født Eriksson)

1907-2001

Yrke:

Forfatter

Bosted:

Stockholm

Bakgrunn:

Lindgren ble født i Vimmerby, Småland. Barndommen med mor, far og tre søsken var trygg og harmonisk. Lindgren utdannet seg til sekretær og jobbet på et kontor. Hun giftet seg og fikk to barn; Lars og Karin. Det var Karin som ga navnet til Pippi Langstrømpe. Lindgren begynte å skrive, og fikk andreplass i en barnebokkonkurranse med sin første bok, «Britt-Mari lätter sitt hjerte», i 1944. Året etter vant hun med et manuskript om Pippi. Siden skrev hun både idylliske fortellinger, detektivfortellinger og bøker om ensomme barn, for barn. I tillegg har Lindgren skrevet essays og bøker for voksne, bildebøker, sangtekster og film- og teatermanus. Om lag 40 filmer er basert på hennes bøker.

Priser:

Lindgren har fått et utrolig antall svenske og internasjonale litterære utmerkelser, og hun ble hedersdoktor ved Linköpings universitet i 2000. I flere år før hennes død raste debatten der mange mente at Lindgren burde få Nobelprisen i litteratur.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media