Lindgren deler ut arven

Astrid Lindgren glemmer ingen i sitt testamente. I arven etter barnebokforfatteren deler hun rundhåndet ut til slekt, venner og gamle arbeidskamerater.

- Hun er det mest generøse mennesket jeg noen gang har møtt, sier Kerstin Kvint, som var Lindgrens personlige sekretær og venn i 50 år. I Lindgrens testament er hun tilgodesett med 50 000 kroner. Den samme summen får åtte av Lindgrens nærmeste venner.

- Alle som var snille mot Astrid er hun snill mot. Hun var så generøs, både mot slekt og venner , forteller Kvint til Expressen. Hun skal ta med seg ektemannen til Kanariøyene for pengene fra sin gamle sjef og venninne.

Arver bokrettighetene

Som den reneste Pippi Langstrømpe, deler Astrid Lindgren ut alle sine eiendeler. Testamentet er undertegnet i 1997. Linnea Molander, som var Lindgrens hushjelp på 70-tallet, får 50 000 kroner, det samme får barndomsvennen Alli Viridén. Vennene kommer også til å få smykker og minneting. Mest av alt går likevel til datteren Karin Nyman, og hennes mann Carl Olof og de sju barnebarna. De arver både eiendom og rettighetene til Astrid Lindgrens bøker.

Brydde seg lite om penger

Disse arver:

 • Datteren Karin Nyman og hennes mann Carl Olof Nyman. De får møbler, bilder, skulpturer, smykker og minneting. Samt møbler fra sommerstedet i Roslagen, som Astrid Lindgren vil skal stå uberørt.
 • Barnebarnet Mats Lindgren, Annika Lindgren, Anders Lindgren, Carl Johan Nyman og Olle Nyman får dele møbler, bilder, skulpturer, smykker og minneting.
 • Øvrig eiendom og penger som kommer fra royalties skal deles mellom Karin Nyman, Carl Olof Nyman og de sju barnebarna.
 • Søsteren Stina Hergin arver 250 000 kroner.
 • Søskenbarna Gunvor Runström, Barbro Alvtegen, Eivor Benson og Inger Hellbig får 750 000 kroner hver.
 • Linnea Molander - Astrid hjemmehjelp på 70-tallet - får 50 000 kroner.
 • Det samme får Lennart Svahn, en god venn og kollega av Astrid Lindgren.
 • Marianne Eriksson - barnebokforlegger - får 50 000 kroner.
 • 50 000 går også til Astrids gode venner Margareta Strömsted og Lisa Henriksson.
 • Astrids personlige sekretær Kerstin Kvint arver 50 000 kroner
 • Det gjør også barndomsvennen Alli Viriden.

Til tross for at Lindgren solgte millioner av bøker over hele verden, glemte hun aldri hvor hun kom fra. Hennes syn på penger var høyst pragmatisk.

- Det var noe hun synes var bra å ha, men hun tenkte ikke mye på dem. Hun var absolutt ikke interessert i å gjøre plasseringer. I så fall ville hun sette penger i hus og leilighet. Det skulle være slike ting som kunne brukes, sier Kerstin Kvint.

Ikke sensasjonellt

Boet etter Astrid Lindgren er ennå ikke gjort opp, så det finnes ingen eksakt oversikt over hvor mye som ble igjen etter tidenes mest berømte barnebokforfatteren.

- Vi holder på å regne på det nå. Jeg har ikke tallene i hodet, men det er ikke noe sensasjonellt beløp. Men det er jo et stort bo, sier advokat Anders R Vhman.

Astrid Lindgren ble oversatt til nærmere 80 språk, med et salg på til sammen bortimot 100 millioner bøker. Hun døde i januar i år, uten å ha mottatt Nobels Litteraturpris.

GAVMILD:</B> Som en ekte Pippi Langstrømpe, deler Astrid Lindgren ut alle sine verdier til slekt, venner og gamle arbeidskamerater. Her er hun avbildet sammen med kronprinsesse Victoria og en utgave av Pippi Langstrømpe.