Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK-bråket

«Lindmo»-redaksjonen frikjenner seg selv

- Vi er det store og hele fornøyd med innslaget.

SNAKKER UT: Bokaktuelle Haddy Njie snakker denne uken ut i programmet «Lindmo» på NRK. Video: NRK Vis mer

Prosjektleder for «Lindmo» på NRK, Trine Sollie, forstår at enkelte reagerte på intervjuet med Haddy Njie, som ble sendt fredag kveld. I dag, mandag, evaluerte «Lindmo»-redaksjonen sendinga, og «frikjenner» seg selv.

Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen støtter Anne Lindmo og måten hennes redaksjon løste intervjuet på.

Flere reagerte på at Trond Giskes kone slapp til på «Lindmo» helt uimotsagt i et langt intervju med Anne Lindmo. Jusprofessor Olav Torvund ved Universitetet i Oslo, psykologer, medievitere, politikere og varslere i Giske-saken er blant dem som reagerer.

13 K-rådsklager, så langt

- «Lindmo»-redaksjonen har hatt en fin evaluering av fredagens sending og diskuterte selvsagt de mange reaksjonene på Haddy-intervjuet, sier Sollie, som ikke ønsker å gå i detalj om hva de snakket om.

Til nå er det kommet inn 13 klager til Kringkastingsrådet på Haddy-intervjuet. Som en kommentar til det, svarer Sollie:

- Vi har forståelse for at det skaper reaksjoner når vi tar i betente saker som dette. Det kan være krevende å balansere hygge og humor med alvor i et talkshow, både for seerne og oss journalister. Men vi ønsker å vie plass til begge deler i vårt program.

En større debatt

Hun sier videre at hun håper intervjuet i fredagens sending kan få være et innslag i en større debatt og at det maner til ytterligere refleksjon i en viktig sak.

- Kritikken går på at det ble for ensidig og uimotsagt?

- Den kritikken kan jeg forstå, men deler den ikke. NRK er et stort mediehus, og det er andre flater som egner seg mer til en polarisert debatt, som «Dagsnytt 18» og «Ukeslutt», for eksempel, sier Sollie.

- Vi er alltid kritiske

«Lindmo»-prosjektlederen understreker at de ønsket å la Giskes kone, som forrige uke ga ut «Dagbok. 13. desember - 13. februar», der hun forteller sin personlige historie da Giske ble rammet av metoo-varslene, slippe til.

- Så det var ingen kritiske røster på evalueringsmøtet i dag?

- Jo, vi er alltid kritiske, og forsøker hele tida å bli bedre - ikke minst på måten vi kan og bør behandle sånn type følsomt stoff.

Kosmetisk kritikk?

- Men hva slags kritikk og forslag til forandringer av Haddy-innslaget kom fram?

- Mange av disse er mer på detaljnivå, lys, kameravinkel, hvor lenge kameraet skal dvele ved hvert bilde - ting vi alltid evaluerer, uten at dette er kritikk.

- Vi diskuterte også spørsmålsformuleringer og ordvalg, slik vi alltid gjør.

- Så det er bare snakk om kritikk på et kosmetisk nivå?

- Nei, det er jo en del av innholdet. Vi lytter til kritikken, men i det store og hele er vi isolert sett fornøyd med innslaget. Vi håper at intervjuet kan få være et innslag i en større debatt, sier Sollie.

NRK-sjef avviser dårlig skjønn

Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i NRK støtter «Lindmo»-redaksjonen fullt ut, og avviser at de løper Trond Giskes og Haddy Nijes ærend.

- Var det riktig å la Haddy Njie snakke uimotsagt i 20 minutter i beste sendetid?

- «Lindmo» er ikke et debattprogram, i motsetning til for eksempel «Ukeslutt», hvor Njie møtte en av varslerne. Det er ikke urimelig at boka oppfattes som et partsinnlegg. Vårt intervju fokuserer på hennes personlige historie, sier Halvorsen.

Han mener at intervjuet var balansert og at Lindmo ga Nije tilstrekkelig motstand.

Spesielt varslerne har reagert på Haddys «enetale». «Vær varsom»-plakaten, imøtegåelse og tilsvarsrett gjelder også for underholdningsbransjen.

- Ingen krav om tilsvarsrett

- Vær varsom-plakaten og tilsvarsretten gjelder naturligvis også i et underholdningsprogram. Men ikke noe i dette intervjuet utløser krav om tilsvarsrett i samme programmet.

Som kommentar på at det er kommet inn 13 klager til Kringkastingsrådet på innslaget, en sak som Medier24.no først omtalte, uttaler Halvorsen:

- Det vitner om engasjement, og at dette er en svært polariserende sak i norsk offentlighet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling