Line Baugstøs roman bør få mange lesere

Tett på en kvinne med hemmelig agenda.

GOD LESNING: Handlingen i Line Baugstø foregår på Sri Lanka og i Tanzania. 
Foto: Berit Roald / Scanpix
GOD LESNING: Handlingen i Line Baugstø foregår på Sri Lanka og i Tanzania. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

||| ANMELDELSE: Line Baugstøs romaner er alltid solid håndverk. Ulike synsvinkler, tider og historier turneres med letthet i samme fortelling.

I «Regntid» har hun det samme gode overblikket, men går også tett på personene.

Nesten umerkelig, uten mas og høylytt drama, tar hun oss beklemmende nær enkeltmennesket.  

  Å gjøre godt
Da telefonen kommer blir Gro lettet. Forespørselen om ektemannen vil ta et oppdrag på Sri Lanka kommer beleilig. Gro har lenge kjent på utilfredsheten over livet hun lever med mannen Harald og de to døtrene. Hun vil ut i verden og gjøre en forskjell.

Line Baugstøs roman bør få mange lesere

Familien flytter til Colombo, hovedstaden på Sri Lanka. Harald skal tegne et norsk fredssenter som skal bygges på østkysten — et område som ble hardt rammet av tsunamien. Men de oppdager snart at stemningen har snudd der nede. Nordmenn er ikke så populære som før.

Gro har dessuten en skjult agenda: Hun vil finne gamlekjæresten John, som hun tror oppholder seg på øya.  

  I eksil
Ekteparet kjemper en kamp på flere fronter. De skal tilpasse seg et samfunn der et menneskeliv er lite verdt, og finne seg til rette i kolonien av andre velmenende og lett kulturarrogante nordmenn.

Likevel er kampen innenfor husets fire vegger den verste.

Samtalen mellom Gro og Harald stilner, litt etter litt. Tilbake er fortielser og ydmykelser. Det er sterk lesning, skapt helt uten bruk av melodrama. Det er stille, stygt og vondt.

  Passe syrlig
Baugstø beskriver godt kontrasten mellom hjemme og ute. Den lett syrlige tonen hun anlegger når hun skildrer vestlige hjelpere og feilslått bistand, er passe dosert. Heller ikke Gro og Harald (mer nasjonalikoniske navn kunne vel ikke forfatteren finne) fremstår som udelt sympatiske.

Romanen har en god dynamikk, skapt av vekslingen mellom to tidslag. I tillegg til nåtiden på Sri Lanka, får vi historien om Gros år i Tanzania som tenåring. Det er en sterk fortelling som kaster lys over Gros tilsynelatende uklare beveggrunner tjue år senere.

Bildet er komplekst og perspektivene er mange i Baugstøs åttende roman, som er en høyst leseverdig bok.