DEBATT

Debatt: Kropp

Line fikser kroppen, men gjør hun egentlig det?

Line skal fikse norske kvinners selvfølelse og syn på egen kropp, men risikerer å fremme en dårligere folkehelse.

«LINE FIKSER KROPPEN»: Vi er på vei til å bli et samfunn der overvekt er normalvekten. Er det riktig å fremme alle typer kropper, når dette for noen medfører en helserisiko? spør artikkelforfatterne. På bildet programleder Line Elvsåshagen i NRK-serien «Line fikser kroppen». Foto: Kristin Granbo / NRK
«LINE FIKSER KROPPEN»: Vi er på vei til å bli et samfunn der overvekt er normalvekten. Er det riktig å fremme alle typer kropper, når dette for noen medfører en helserisiko? spør artikkelforfatterne. På bildet programleder Line Elvsåshagen i NRK-serien «Line fikser kroppen». Foto: Kristin Granbo / NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I tv-serien «Line fikser kroppen» på NRK TV skal Line Elvsåshagen feire kvinnekroppen, i alle former og fasonger. Hun ønsker å endre det faktum at Norge er best i verden på dårlig selvfølelse. Oppgaven hun har tatt på seg er enormt viktig, og hun normaliserer og lindrer de følelsene mange sitter med. Men i episoden om magen, et tema som alle har et forhold til, er det en del momenter som vi mener kan føre til større problemer enn de løser. Vi må lære oss å skille mellom god selvfølelse og god helse, da de ikke alltid går hånd i hånd.

En av fem unge kvinner er overvektige og omtrent 60 prosent av den norske befolkningen er overvektige eller har fedme. Vi vet at overvekt og fedme kan føre til hjerte- og karsykdom, flere kreftformer og diabetes. Når vi vet dette, er det da riktig å fremme alle typer kropper, når dette for noen medfører en helserisiko? Line sier at magen er den kroppsdelen flest er misfornøyd med, men magefettet er også det fettet som er det farligste med tanke på nevnte sykdommer. Det kan vi verken snakke eller føle oss bort fra.

Line besøker Norges Idrettshøyskole (NIH) og får beskjed fra professor i idrettsfysiologi, Jostein Hallen, om at hun har for høy fettmasse, og han gir henne et «svakt gult lys». Det virker for oss som at han feiger ut i sine uttalelser for å ikke såre eller skremme Line, og bagatelliserer hennes helserisiko forbundet med denne høye fettmassen. Det han sier er ikke feil, men vi mener han burde vært klarere i sitt budskap overfor seerne, om risikoen ved å ha en for høy fettmasse og ved en ytterligere vektøkning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer