KARIBISK: Line Verndal (t.h.) spiller hovedrollen i regissør Maria Sødahls Trinidad-drama «Limbo» .  FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
KARIBISK: Line Verndal (t.h.) spiller hovedrollen i regissør Maria Sødahls Trinidad-drama «Limbo» . FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer

Line Verndal ville heller ha jobbet i en kiosk

Hvis hun ikke hadde fått rom til å gi absolutt alt som skuespiller.

||| Haugesund (Dagbladet):

Det er bedre seint enn aldri. I hvert fall i Line Verndals tilfelle.

Først da hun var i midten av 30-åra slo hun gjennom for alvor med «Himmelblå».

I kveld tok hun et nytt stort steg i karrieren da hun gikk den røde løperen før premieren på «Limbo» under filmfestivalen i Haugesund.

Her spiller hun sin første hovedrolle i en norsk langfilm. En rolle som gikk sterkt inn på henne.

- Jeg måtte gjøre meg veldig skjør og følsom. Jeg måtte tørre å vakle, og hadde ikke så mye skjold igjen. Det tok et halvt år før jeg ristet av meg rollen, sier hun til Dagbladet.

Hun er nemlig ikke noe teknisk skuespiller, forklarer hun. I stedet må hun nullstille seg for å ta rollen innover seg. Og hun vil aldri gjøre noe halvveis på skjerm, lerret eller scene.

- Alt eller ingenting. Ellers ville jeg heller ha jobbet i en kiosk.

Slik sett ville hun for øvrig blitt kollega med en gammel kjenning. Hennes «Himmelblå»-kollega Edward Schultheiss, som spilte Kim i serien, kjøpte seg nylig sin egen kiosk i den lille bygda Lunde i Telemark.

Creepy stemning I filmen, som er lagt til 70-tallet, spiller Verndal en kvinne som får et langt mindre idyllisk opphold enn forventet når hun og barna flytter etter ektemannen til Trinidad.

Regissør og manusforfatter Maria Sødahl bodde selv et år på øya i barndommen.

- Filmen er inspirert av alle smakene, luktene, maten, musikken i måten de snakker på, dansen og den litt creepy stemningen når mørket faller på, sier hun.

Sødahl mener Verndal er modig som ga så mye av seg selv i hovedrollen.

- Det er krevende å framstille en person som ikke nødvendigvis er veldig sympatisk. Som blir sveket, men også sviker seg selv.

Fikk ærespris Før premieren i kveld ble det gjort stas på Verndals «Limbo»-medspiller Lena Endre.

Svensken kom til Haugesund uvitende om at hun skulle bli tildelt Liv Ullmanns ærespris.

I forbindelse med overrekkelsen sendte Liv Ullmann en videohilsen hvor hun trakk frem Lena Endres evne til å formidle hva som skjer bak en kvinnes ansikt.

Ullmann takket henne for raushet og vennskap og for det hun har lært henne om det å være kvinne og det å være skuespiller.
 
Liv Ullmann er Ærespresident for Den norske filmfestivalen. Hun beklaget at hun selv, på grunn av avsluttende prøver med Riksteateret, ikke kunne være til stede i Haugesund på festivalen som har gitt henne så mange gode minner.

Hun trakk spesielt frem festivalen for ti år siden da hun og Lena Endre presenterte «Troløs» i Haugesund med Ullmann i registolen og Endre i hovedrollen.

Æresprisen tildeles en skuespiller eller regissør som med en fremragende evne til å berøre sitt publikum har gitt et vesentlig bidrag til filmkunsten. Prisen er en statuett av Nina Sundbye.