THE REAL DEAL: Regnbueflagget flagret i vinden i Oslo i helga. Også på sosiale medier gjorde flagget seg bemerket - mange valgte å legge regnbuefilter over bildene sine på Facebook, for å vise sympati med homosaken.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
THE REAL DEAL: Regnbueflagget flagret i vinden i Oslo i helga. Også på sosiale medier gjorde flagget seg bemerket - mange valgte å legge regnbuefilter over bildene sine på Facebook, for å vise sympati med homosaken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Linken mellom Facebook og narsissisme

Mange av dem som valgte å gjøre det rette i helga - å støtte kampen for homofiles rettigheter - gjorde det av feil årsaker

Meninger

Går en på trynet, så går det i alle fall framover. Nå som vi alle kan bedrive mer - men kanskje aller helst - mindre tung samfunnskritikk fra sofakroken er det en del som snubler, men bare at vi har muligheten må kalles framskritt. 

I helga viste mange sin støtte til Pride-feiringene ved å legge et regnbuefilter over profilbildene sine. Med tanke på hvor seriøst de fleste av oss tar vår fremtreden på Facebook, er det et offer av en betydelig størrelse. Tommel opp.  

Jeg kjenner dem som bruker mer tid på å velge Facebook-bilder enn på å kjøpe julegaver og vaske huset, og en av dem stirrer meg i speilet hver morgen. 

Alt man trenger er en Facebook-konto og en liten reklamepause, så kan en skyte så fritt fra hofta som en bare ønsker. Det er et gode for samfunnet vårt, for når terskelen til å delta i den offentlige debatten senkes, øker det følelsen av å bli hørt, som igjen styrker demokratiet. 

Samtidig finner en studie fra Wester Illinois University klare sammenhenger mellom Facebook-aktivitet og narsissisme, noe som vel må kalles årets ikke-nyhet.

Det meste vi mener og gjør på sosiale medier handler om å - sett deg ned nå, hold deg godt fast - vise oss fram for andre, som et utstillingsvindu for sosial kapital og vett i skallen, ifølge forskerne i USA. 

Altså kan en kanskje si at mange av dem som valgte å gjøre det rette i helga - å støtte kampen for homofiles rettigheter - gjorde det av feil årsaker. Ett skritt tilbake kanskje, men tross alt to fram også.

Her har kanskje Facebook-aktivismen et lite steg å gå, for det kan virke som om ytterkantene regjerer. Det kommentartrollene som vil drukne flyktninger i Middelhavet versus dem mener mangt, men som egentlig ikke står for så mye likevel. Å være for likestilling eller en human pelsoppdrett krever ikke spesielt mye pondus, men det kan jo se bra ut på Facebook-veggen din. 

Denne uka kjemper Hellas videre mot bankkollaps. Saken er ikke sexy, ikke spesielt enkel forstå og full av disse fæle gråsonene hjernen vår ikke liker.

Likevel er støtte til stakkarene som mista pensjonen og jobben med det samme en Facebook-ytring verdt å ta.

Vi kan godt legge det greske flagget inn på Facebook-bildene våre også, sånn for å fortsette den gode trenden. 

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.