Linn i tre kanaler

Linn Skåber er norsk humors nye førstedame. Selv har hun Boris Jeltsin som sitt humoristiske forbilde og analsom favorittord

Linn Skåber kommer presis. Til tross for at hun har krysset halve Grünerløkka med rumpa bar fordi skjørtet heller ville ligge rundt magen enn på knærne.

- Plutselig så jeg meg i et vindu og tenkte «men jeg har jo ikke grå bukse på meg». Det var selvsagt strømpebuksa, sier Linn Skåber.

Hun kommer alltid presis, men glemmer alltid noe. Halvveis til Bristol ringer Dagbladets sentralbord og lurer på om Linn har glemt igjen filofaxen sin i resepsjonen. Det har hun.

- Det er ingen som tror at jeg er presis. I går fikk jeg fullstendig panikk, på flyplassen i Bergen fikk vi beskjed om at det var tåke på Gardermoen og vi kunne regne med tre timers venting. Da satt det 300 mennesker og ventet på meg i Oslo. Det endte med at purseren måtte trøste meg, jeg begynte å grine og greier.

Halve uka bor Linn i et lite hus med himmelseng i Bergen, for å spille inn TV2s nye humorserie «Fantastiske foreldre». Samtidig står hun på scenen i Oslo med Lompelandslaget, mens TV2 viser «Lyckliga gatan». Og nå skal hun begynne å lese i Barnetimen for de minste på radio.

Oda Krohg

Inne på Bristol omfavnes Linn av Ole Paus. Idet han går, spør han: «Har du fått med at Linn er det mest begavede som finnes innen alle leirer?»

Ole Paus var en av de første som oppdaget Linn, og ga henne rollen som Oda Krohg i sitt eget og Ketil Bjørnstads stykke «Kristianiabohemen».

- Lars Andreas Larssen og Monna Tandberg trakk seg, og Eivind Sander og jeg ble spurt om å overta tre uker før premieren. Vi kom rett fra Teaterhøgskolen. Jeg lærte meg monologene på to uker, og jeg tror rollen er det beste jeg har gjort noen gang.

Elizabeth Taylor

Fem ganger søkte Linn Skåber på Teaterhøgskolen. I mellomtida var hun innom reklameskole, kiosk og karaoke. At hun kom inn på femte forsøk, vil hun gjerne takke en gammel alkis for. Og Elizabeth Taylor.

- Like etter at jeg hadde søkt for femte gang, skulle jeg på en filmaudition på Majorstua. I stedet ble jeg sittende på en benk og spise boller med en gammel alkis. Drit i det, sa han.

Da kom Linn inn.

- På første prøve framførte jeg en monolog jeg hadde skrevet selv. Den begynte som så: «Elizabeth Taylor, for eksempel, er en fitte.»

Linn Skåber er mer enn moro. Av og til er hun fryktelig trist, og skulle ønske hun tilhørte en annen generasjon enn den kjappeste av de kjappe.

Boris Jeltsin

- Dessverre så bobler jeg over av ironi, selv om jeg ikke har lyst til det. Humor er egentlig ganske trist. For å ha humor må du ha selvinnsikt, og har du selvinnsikt, ser du ikke bare positive ting ved deg selv.

Humoren har Linn arvet etter moren og bestefaren. Men den morsomste mannen hun vet, er Boris Jeltsin.

- Hver gang Boris er på tv, ringer jeg mamma. Jeg ønsker meg Boris' samlede på video, ler hun.

I februar er Linn Skåber tilbake som skuespiller på Oslo Nye Teater.

- Som skuespiller får du hentet ut forskjellige deler av psyken din i hver rolle. Kusina mi mener jeg ville vært et tilfelle hvis jeg ikke var skuespiller. «Jeg ville ikke hatt hele din psyke ut på én gang,» sa hun. Der er det mye rart.