Linn Skåber med et «realt ballespark» på Harald Eia

Komikerne i krangel om kvinnesyn.

VEKKER OPPSIKT: Komiker Linn Skåber reagerer sterkt på kollega Harald Eias kvinnesyn i kronikken «Menn som elsker menn». Foto: Scanpix / Nina Hansen
VEKKER OPPSIKT: Komiker Linn Skåber reagerer sterkt på kollega Harald Eias kvinnesyn i kronikken «Menn som elsker menn». Foto: Scanpix / Nina HansenVis mer

(Dagbladet): Komiker Harald Eia har fått passet påskrevet etter at han søndag publiserte kronikken «Menn som elsker menn» på NRK.no.

- Sannheten er: Det menn gjør interesserer oss mer enn det kvinner gjør.

Dette skriver Eia i kronikken, hvor han også innrømmer at ros fra mannlige kolleger betyr mer enn ros fra kolleger av det motsatte kjønn.

Eia har vært ute i stormen før, da han sammen med Nils Brenna og Ole-Martin Ihle skrev om kvinnedominans og maktbalanse i Dagbladet for to år siden.

Eia forsvarer nå innholdet i den nye kronikken, og sier at han skrev den for å skape åpenhet rundt forskjellene mellom kjønnene.

Skåber slår tilbake
Selv om kronikken ifølge Eia var godt ment, har den vekket reaksjoner blant hans kvinnelige kolleger. Komiker Linn Skåber svarer på kronikken i en egen kommentar på NRK.no.

- Jeg vet du er vant til, og kanskje forventer et intellektuelt, Ullevål Hageby-Knausgård-aktig, reflektert svar på innlegget ditt «Menn som elsker menn», men hva sier du til et realt ballespark fra Oppsal?, skriver Skåber.

- Det var så lyst hos dere, minnes jeg. Som om spotlighten stod på hele døgnet. Hvitt lys i alle korridorer, og overalt var det (som du selv sier, Harald) svære menn i våte skjorter, dryppende av mannfolksikkel fra andre menn som elsket menn, skriver hun videre om sin opplevelse av å begynne i NRK på 90-tallet.

- Jeg har brukt Linn som eksempel i kronikken fordi hun er så bra, for å vise hvor absurd situasjonen er, sier Eia til Dagbladet, og legger til at han tror erfaringene hennes fra den gangen var riktige. 

Vekker reaksjoner
Komiker Lisa Tønne er heller ikke videre begeistret over Eias konklusjoner i kronikken.

- Akkurat i denne saken er han utrolig dum for å være så smart, sier Tønne til Dagbladet.

Komiker Shabana Rehman Gaarder viser til sin uttalelse seg om Eias kronikk på sin Facebook-side:

- Fikk meg en god latter da jeg leste Skåbers svar til Eia. Det jeg trodde var et ninjaspark fra Oppsal rett mot balla til Eia, var jo egentlig bare litt kollegial scratching på skrukken hans, skriver hun. 

Hun forteller i samme innlegg at hun vurderte å skrive et svar til kronikken, men at hun ikke gidder å sparke nedover.

- Bestemte meg for å skrive om de virkelig kule damene som eter menn som Eia til frokost, hvis de gidder. Men så oppdaget jeg alle de grovt sexistiske og homofiendtlige angrepene på Eia, kun fordi han hoppet ut av gutterommet og siklet på sine mannlige forbilder.

Flere har også delt sine meninger om Eia og hans kronikk på Twitter. 

- Eia skriver om "Menn som elsker menn". Han mener nok gutter som aldri har blitt menn. Men innser det ikke selv, skriver Professor i ledelse og org.psykologi, Linda Lai.

- Harald Eia har et poeng. Det er vel mye kjærlighet gutta imellom. Det koster samfunnet dyrt, skriver Professor i pedagogikk, Solveig Østrem.

Paranoide feminister Det var etter diskusjoner med flere feminister at Eia bestemte seg for å skrive om forskjellene mellom sine mannlige og kvinnelige kolleger.

Ifølge ham er det mange kvinner som erfarer at menn er mest opptatte av hverandre, men at de ikke tør å innrømme det.

- Mange jeg snakket med følte seg paranoide på grunn av dette, så jeg tenkte at jeg som første mann kunne si at det faktisk er sånn som feministene tror at det er, sier Eia til Dagbladet.
Han forteller at noe av innholdet i kronikken er satt litt på spissen, men han mener at situasjonen er reell, og at han har fått tilbakemelding fra flere menn som er enig med ham.

- Det vi alle kan være enige i er jo at dette ikke er bra. Selv er jeg nok litt midt på treet. Jeg er ikke blant de verste, men heller ikke blant de beste, sier han. 

- Hva var målet ditt med denne kronikken?

- Målet var helt klart å skape mer åpenhet rundt disse forskjellene, som mange kvinner føler er der, men som menn ikke tør å innrømme, sier Eia. 

Onsdag formiddag har Dagbladet ikke lykkes å få konktakt med Sigrid Bode Tusvik og Linn Skåber. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram