Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Linn Ullmann nominert til Nordisk råds litteraturpris

Norminasjonene kom i dag. Flere norske nominerte.

(Dagbladet): I dag ble nominasjonene til Nordisk Råds litteraturpris 2016 offentliggjort.

Linn Ullmann er blant de nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2016 for sin kritikerroste roman «De urolige».

Juryen begrunner nominasjonen blant annet med at Ullmann er en forfatter med en uvanlig evne så vel til å forløse erindringer scenisk som til å få det erindrede til å peke utover den konkrete personlige historien.

De skriver videre «Innsikten i livsfortellingers potensielt forvandlende kraft så vel som deres begrensninger, har skapt en roman som like mye handler om hvordan forstå og fortelle om et liv, som om de konkrete livsløpene som legges under lupen».

Flere nordmenn nominert Nordisk råds litteraturpris blir tildelt for et skjønnlitterært verk som er skrevet på et av de nordiske landenes språk. Den gjeve prisen, som ble opprettet i 1962, utdeles årlig av Nordisk råd og sikrer vinneren en sum på 350 000 danske kroner.

Det er også flere norske nominerte på lista i år.

Geir Gulliksen er nominert for sin bok «Historie om et ekteskap».

Mens Sara Margrethe Oskal er nominert fra det samiske språkområdet for sin diktsamling «savkkuhan sávrri sániid», Utrettelige ord.

- Gode sjanser Litteraturansvarlig i Dagbladet, Marie L. Kleve, mener det er lite overraskende at Ullmann er nominert til den nordiske litteraturprisen i år. 

- Ullmann er også internasjonalt kjent og anerkjent, og burde slik sett ha gode sjanser når prisen deles ut til høsten. Det hadde vært veldig gøy dersom vi kunne få en norsk vinner andre året på rad, etter at Jon Fosse stakk av med prisen i fjor, sier hun.

Hun trekker fram at det er spennende at Gulliksen er nominert i år.

- Geir Gulliksen er mindre profilert og kanskje en mer overraskende kandidat, fra det som må kunne kalles en svært sterk norsk bokhøst. Men også han er en kritikeryndling, og har fått jevnt over god mottakelse for den nominerte boka. Også er han ikke minst kjent som forlagsredaktøren til mange andre kjente norske forfattere, deriblant Karl Ove Knausgård.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram