Linnéa Myhre følte seg presset på fotoshoot: - Mildt sagt rystet

Slik svarer bladet Mann.

ÅPENT BREV: I sin egen bok «Kjære», som publiseres i dag, tar Linnéa Myhre et oppgjør med bladet Mann. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
ÅPENT BREV: I sin egen bok «Kjære», som publiseres i dag, tar Linnéa Myhre et oppgjør med bladet Mann. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Det begynner med et selvmordbrev og slutter med en hyllest til kjærligheten. Slik beskriver forlaget Linnea Myhres bok «Kjære», som utkommer i dag.

Den tidligere bloggeren skriver om seg selv og reelle hendelser fra eget liv.

I et av flere brev i boka forteller hun om en hendelse da hun skulle bli avbildet i bladet Mann, etter å ha blitt kåret til «Norges mest sexy kvinne» i 2011.

Da var Linnea Myhre 21 år.

- Ble rystet Hun adresserer brevet til redaktøren av bladet Mann, Knut Christian Moeng, og retter spesielt kritikk mot fotografen Rolf-Ørjan Høgset som tok bildene for bladet.

Hun beskriver at hun under fotoshooten ble presset til å ha på seg klær som var mer utfordrende enn avtalt. 

«Da jeg kom på locationen på Hotel Continental et par uker senere, ble jeg mildt sagt rystet. Mennene dine hadde hyret inn et stylistteam bestående av mor og datter som sydde korsetter på deltid, og hadde tatt med seg et lite utvalg som jeg kunne velge og vrake i. Korsettene gikk akkurat opp til brystene, så de skulle henge ut over kanten», skriver hun i boka.

«Jeg spurte om jeg ikke kunne få bruke The Strokes-skjorten jeg hadde på meg da jeg kom, noe jeg følte meg litt mer komfortabel i, men fotografen mente det ble problematisk. Det ble for mye Linnéa. Jeg måtte ikke være for mye Linnéa. Jeg måtte være sexy.»

- Vi hadde god dialog - Som normalt på slike shoots diskuterte vi antrekk og styling. Jeg skulle gjerne gjort bildene langt mer utfordrende og med mer bar hud enn vi endte opp med, men Linnéa fikk viljen sin, og det ble ganske påkledd i forhold til normalt i denne genren.  Jeg synes hun er ei flott og sexy jente, og jeg tar gjerne bilder av henne igjen, med eller uten klær, sier Rolf-Ørjan Høgset til Dagbladet.

- Jeg har ikke noe negativt å si om Linnéa og synes det er bare trivelig å bli nevnt i boka, jeg fikk meg en god latter da jeg leste kommentarene om meg selv.

- Ble hun presset til å ha på klær hun ikke ville ha på?

- Å si at hun ble presset vil jeg si er å gå litt langt, og hun godkjente hele produksjonen før den kom på trykk. Siden hun hadde sagt «ja» til å stille for Mann, går jeg ut fra at hun også var innforstått med at dette handler om å vise litt hud og appellere til det mannlige publikum. Jeg opplevde at vi hadde god dialog hele veien, og at det var god stemning på settet. Faktisk ble jeg overrasket over hvor hyggelig og omgjengelig hun var, langt fra så sinna som hun framsto på bloggen sin. På bildene som kom på trykk i Mann har hun på seg skjorten hun omtaler i boken sammen med en anstendig dongerishorts, og hun har også på seg det omtalte korsettet, da med brystet (kløfta) fullstendig dekket av sitt eget blonde hår. 

- Vanskelig å snu Linnéa Myhre forklarer at premissene for fotoshooten var klar allerede før bildene skulle tas.

- Jeg husker at både fotografen og jeg brukte mange timer i forkant på å diskutere hvordan fotoshooten og hvordan bildene skulle bli. Det var viktig for meg at det ble rent og elegant, og ikke tacky. Dette var de innforstått med. Jeg skjønner at deres mål er å få modellen til å bruke så lite klær som mulig, men det var noe jeg var veldig klar på at jeg ikke ønsket, sier hun og fortsetter:

- Jeg var i utgangspunktet ikke presset til å bli med på noe i forkant av fotoshooten, jeg takket jo ja, såframt det ble gjennomført på mine premisser. Det var ikke før jeg dukket opp på location jeg skjønte at det ikke hadde blitt fulgt opp.

Myhre synes det var litt vanskelig å snu på hælen og gå når hun da møtte et team på 10 mennesker i døren.

- Jeg følte jeg meg i en presset situasjon. Jeg kunne sikkert nektet dem å bruke bildene, men jeg var ikke i en sterk nok posisjon til å si dette. 

- Hva tenker du om at fotografen gjerne kan ta bilder av deg igjen, både med eller uten klær?

- Det understreker vel hans seriøsitet i saken og yrket. Hud er viktigere for ham enn mennesket.

- Bare trist Det er nå tre år siden Linnea Myhre ble kåret til Norges mest sexy kvinne av bladet Manns lesere.

Siden den gang har bladet skiftet profil og lar nå menn pryde forsidene deres. Linnéa Myhre åpner brevet til redaktør Knut Christian Moeng med skryt av profilskiftet.

«Det jeg prøver å si, er at jeg er glad for at du ikke lenger behandler jenter på den måten du gjorde med meg.»

- Hva sier du til det, Knut Christian Moeng?

- Det er bare trist. Jeg er så utrolig lei meg for at Linnéa opplevde fotoshooten som hun gjorde. I forkant av opptaket hadde vi diskutert bildeideer, med konkrete skisser som hun hadde godtatt, og det var det som var utgangspunktet for hele opptaket. Nå var jo ikke jeg tilstede, men som redaktør har jeg det fulle og hele ansvaret. Vi i Mann prøver å ta bilder med et viss kunstnerisk preg, det være seg med kvinner eller menn, og jeg har på følelsen at de som har blitt kåret til «Årets mest sexy kvinne» har funnet det både flatterende og kanskje litt pinlig - noe som jo er veldig norsk, sier Moeng og fortsetter:

- Men det er for bagateller å regne når jeg leser hvordan Linnéa opplevde situasjonen. Jeg skulle bare ønske at hun var mer ærlig i forkant, og at vi kunne funnet en annen måte å løse situasjonen på. Men for å sitere Linnéas siste mail når vi diskuterte coveret. «Jeg er fornøyd, takk».

- Ble ikke lurt Videre skriver Myhre:

«Der ikke altfor vanskelig å forstå hva dere spør om når dere ringer, og hevder at en annen nominert har fått akkurat like mange stemmer som meg. Og i tilfellet jeg skulle vinne - ville jeg ha noe imot å stille som coverpike?... Men jeg aksepterte lureriet og takket ja. Klart jeg ville være Norges mest sexy kvinne, herregud. Jeg ville jo bli sett. Men du må forstå at det ikke er til enhver pris. Jeg vil ikke bli Vi Menn-sett.»

- Det stemmer ikke at hun ble lurt. Det var gjerne flere som knivet i toppen og denne gangen var det hun som vant. Det var ikke oss i redaksjonen som bestemte hvem som skulle vinne denne kåringen. Det var Manns lesere. Vi forholdt oss til antall stemmer. Hvem som har sendt disse stemmen har vi ikke oversikt over, sier Moeng til Dagbladet. 

Lystigere til sinns I 2012 la den tidligere bloggeren ut sitt siste innlegg på sinnabloggen «Alt du vet er feil», og tok skrivingen over i bokform.

Like etter kom hennes debutbok «Evig søndag» der den åpenhjertige Molde-jenta skildret sin hverdag med alvorlige spiseforstyrrelser og depresjoner. Boka fikk blandede anmeldelser, men ble en leserfavoritt på boklistene og hun vant Tabuprisen for sin åpenhet rundt psyksisk lidelse.

Boka «Kjære» er hennes andre, og her kan du lese Dagbladets anmeldelse (krever innlogging) av den.

FAKSIMILE:  Det var under arbeidet med dette coveret og reportasjen inne i bladet at Linnéa Myhre følte seg presset til å ha på seg mindre og mer avslørende klær enn avtalt.
FAKSIMILE: Det var under arbeidet med dette coveret og reportasjen inne i bladet at Linnéa Myhre følte seg presset til å ha på seg mindre og mer avslørende klær enn avtalt. Vis mer