Lipstickfeminismen

Hvorfor nekter feministene å ta inn over seg at også kvinner kan være kjønnskonservative?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Per Kristian Dotterud reiser kanskje tre typer kritikker av min bok «Pen søker trygg» i sin kronikk i Dagbladet 10.11, og to av dem stemmer. Boka fokuserer på makt og kjønn, og er derfor kanskje ikke så forsonende som enkelte kanskje skulle ønsket. Retorikken min er også ekstremt provoserende, og den generer «bokanmeldelser» som ligner mer på politianmeldelser. Den har vært for subjektiv, for lite subjektiv, en ræva fagbok, eller en ræva roman. Sinte mediefeminister skjønner at varemerket «feminist» er truet. Fra mer litteraturkyndig, og mindre politisk hold, er den «velskrevet» og «vellykket». Boken preges av pessimisme, og humor på feministers bekostning. Dotterud har nok rett i at den kunne vært mer konstruktiv, men tar et klokt forbehold om å forstå boken rett, når han deretter sier at jeg går rett inn i en kjønnskrig, og stopper der.

Riktig nok urinerer jeg i mediafeministenes badevann, og kanskje skvetter jeg litt på hele ideologien i samme slengen, men boken har også noe helt nytt, og noe konstruktivt ved seg. Boken handler om å tilskrive kvinner årsakskraft på lik linje med menn. Om å dra kvinner inn som en arbeidsplass for likestillingsarbeid. Om å åpne opp for fraser som «kjønnskonservativ kvinnelighet», og om å gjøre kvinner synlige, som noe mer enn bare en virkning eller produkt av menn. Når Dotterud sier at boken feiler i et konstruktivt ærend, er dette fordi Dotterud ser for seg en fremtid med feminisme, mens jeg ikke gjør det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer