Lisa gikk til skolene

LISA LIE skriver bok om to jenter som sover. Men hun har også et amorøst prosjekt gående: Å gifte seg med Håkan Hellström.

Lisa Lie (22) jobber med teater, video, installasjon, slampoesi og performance. På lanseringsfesten for diktsamlingen «Forbausende få katastrofer», leste Lisa dikt med kjeften full av mariekjeks. Du kan si det sprutet poesi.

Nå skriver hun på en slags roman. Diktformen ble for konsentrert.

- Poesi må avdramatiseres, sier hun. - Det er hva som helst. Poesi kan finnes i musikk, i elektrisitet. Det kommer an på hvilken kontekst du er i.

Lisa bruker en del fine ord, men det er kanskje ikke så rart. Hun har gått på kunst- og teaterskoler i snart fire år, og er datter av en forfatter.

Men Lisa kaller seg ikke forfatter; hun ser heller på skrivinga som en utstrekning av å være kunstner. Og synes det mest spennende i norsk poesi skjer på scenen. !

- Unge kunstnere og skuespillere danner nettverk og får til ting. Det har skjedd i løpet av de siste fem åra og er litt rart, siden det bare blir vanskeligere å slå gjennom.

Lisa trekker også fram slampoesiscenen (der-og-da-poesikonkurranse i flere runder, journ. anm.), som er noe ganske annet enn diktopplesninger.

- Det er mer som en fotballkamp, et skikkelig spark i ræva.

Lisa tåler et spark eller to. Hun har noe å si. Det er jo også derfor hun skriver, teatrerer og slammer.

- Det er mange ting jeg vil vise alternativer til. Vi får servert ett eneste bilde av hva som er rett og galt, men det finnes flere måter å forholde seg til livet på. Poesien er et medium for å uttrykke dette. Det gjelder bare å lære reglene så du kan tøye dem.

Lisas favorittlinje for tida er «Armløs slår tilbake».

- Jeg tror det er tittelen på den nye boka mi.

Les mer om Lisa på www.dagbladet.no/lisalie

ELEKTRISK POET: Lisa Lie driver med mye rart, men vil ikke være «rar». I et prosjekt på Island i høst spådde hun folk en tidlig død.