STØTTESPILLER: Mora Judith Stokke får mye ros i boka «Kjære mor» fra dattera Lisa Stokke. Judith har hatt et dramatisk liv, særlig barndommen i USA.  Foto Ragnar Hartvig/ JURITZEN FORLAG
STØTTESPILLER: Mora Judith Stokke får mye ros i boka «Kjære mor» fra dattera Lisa Stokke. Judith har hatt et dramatisk liv, særlig barndommen i USA. Foto Ragnar Hartvig/ JURITZEN FORLAGVis mer

Lisa Stokkes dramatiske familiehistorie

Morfaren trolig drept fordi han var en gambler.

- Mamma er en helt enestående person i livet mitt, også etter at jeg fikk barn. Hun har bodd sammen med oss i lange perioder, både i Norge og i England. Mamma er mye av grunnen til at jeg har kunnet fokusere på karrieren min, sier Lisa Stokke

Hun legger stor vekt på hvor viktig mora er for at hverdagen skal gå rundt.

-  Jeg har visst at jeg har hatt en person som jeg stoler fullt og helt på som har stilt opp for meg, sier Lisa Stokke, som for tida står på scenen som Grace Farrell i musikalen «Annie» på Folketeateret og pendler fram og tilbake mellom London, der hun bor med mann og barn, og Oslo.

«Det kunne ha blitt laget en film om livet til mamma».

Slik innledes kapittelet der skuespilleren og musikalstjerna forteller om forholdet til mora si i boka «Kjære mor», skrevet av Gro Mukta Holter, Mia Gjerdrum Helgesen og Kjersti Salvesen.

Christian Ringnes, Cecilia Brækhus, Leo Ajkic, Knut Brundtland, Siv Jensen og Erna Solberg er andre kjente mennesker som snakker om mor.
- Dramatisk liv - Mamma har levd et dramatisk liv, og det er sterkt for henne at livet hennes skal på trykk mellom to permer, sier Lisa Stokke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 I boka forteller hun at familien tror Stokkes morfar ble drept på grunn av spillegjeld i Arkansas i USA på begynnelsen av 50-tallet.

-For mamma er det traumatisk. Hun var fire år da og lever fremdeles med mysteriet om hva som egentlig skjedde med faren hennes. Det var ingen tvil om at han ble drept, for han var allerede banket opp da han ble påkjørt. De tror han allerede var død da han ble truffet av lastebilen.

Stokke forteller at saken aldri ble etterforsket skikkelig av politiet.

- Jeg tror det var fordi han var en gambler, de mente at han hadde satt seg selv i den situasjonen.
Flyttet mye Judith Rae Stokke ble født i 1949 i Arkansas. Hun vokste opp med sin mor Mildred, som giftet seg på nytt og fikk fem nye barn. De flyttet mye rundt i Midtvesten på grunn av stefarens rektorjobb. I boka beskriver Stokke stebestefaren som «en tyrann».

- Som barn følte jeg meg veldig elsket av ham. Men jeg tror mamma og søsteren hennes fikk lide fordi de var en annen manns barn. Han var streng og voldelig. Barna ble slått hardt med belter, noe jeg har inntrykk av var vanlig i Midtvesten, sier Stokke.

Hun mener den tøffe og rastløse barndommen har preget mora og at det derfor var viktig å fortelle — fordi hun ville være ærlig.

-Jeg har selvfølgelig kjent på om jeg har gått for langt i å utlevere mamma og har litt dårlig samvittighet. Samtidig har alt hun har opplevd vært med på å definere henne som person, slik at det er rart og feil å skulle fortelle historien uten å ta med det som har vært vanskelig, sier Stokke til Dagbladet.

Skilte seg ut I 1970 giftet Judith seg med sitt livs kjærlighet, den kjente kiropraktoren Øivind Stokke, som hun møtte da han var student i USA.

SANGSTJERNE: Helt siden hennes gjennombrudd i «Mamma Mia» i London har Lisa Stokke vært et kjent ansikt og en kjent stemme. 
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SANGSTJERNE: Helt siden hennes gjennombrudd i «Mamma Mia» i London har Lisa Stokke vært et kjent ansikt og en kjent stemme. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

De bosatte seg i Tromsdalen i Nord-Norge, der Lisa Stokke og storesøsteren hennes så vokste opp på 70- og 80-tallet. Familien stakk seg ut i lokalsamfunnet.

- Mens de andre barna gikk kledd i strikkegenser på juletrefestene i Tromsdalen, kom vi i prinsessekjoler. På skolen syntes de andre at vi var rare. Vi vokste opp sammen med barn av brannmenn og lærere, og alt vi drømte om var å være som dem. Helt vanlige barn. Jeg ble mobbet, forteller Stokke. Sterk mor Familien hadde et gigantisk hus og dro ofte på fine ferieturer. Men da Stokke gikk på videregående skole gikk foreldrene gjennom en vanskelig skilsmisse, noe som gikk hardt inn på henne.

Faren Øivind, som hadde bipolar lidelse, tok livet sitt ti år etter.

- Mamma var limet som gjorde at familien ikke falt fullstendig i grus. Jeg er heldig som har en så kjærlig mor.

I boka «Kjære mor» som lanseres i morgen, beskriver hun kveldsstundene som sine beste barndomsminner. Mora tok seg tid, leste eventyr og klødde Lisa og søstera på ryggen.

- Jeg har aldri tvilt på at mamma er glad i meg. Hun er en av de modigste personene jeg vet om. Det er fint å få lov til å snakke litt om henne, sier Stokke.

- Hva er det viktigste du har lært av henne?

- At jeg aldri skal legge meg ned og gi opp. Man skal alltid prøve igjen. Den positiviteten og styrken har jeg forsøkt å ta med meg.

ALLSIDIG;  Lisa Stokke under finalen av den store korkonkurransen i NRK. STELLA PICTURES
ALLSIDIG; Lisa Stokke under finalen av den store korkonkurransen i NRK. STELLA PICTURES Vis mer